Video player inladen ...

Vakbonden protesteren opnieuw tegen Macron en zijn "afbraak van het sociale model"

In verschillende Franse steden is opnieuw betoogd tegen de hervormingsplannen van president Emmanuel Macron. Scholieren, studenten, werknemers en gepensioneerden protesteerden tegen wat ze "de afbraak van het sociale model" noemen. Toch slaagden de organisatoren van de betoging er niet in de massa te mobiliseren.  In Parijs bijvoorbeeld kwamen slechts 21.000 betogers op straat.

Voor de betogers steunt het beleid van Macron en zijn regering op "een individualiseringslogica die de solidariteit en sociale rechtvaardigheid ondermijnt en de zwaksten in de samenleving nog kwetsbaarder maakt".

In diverse grote Franse steden werd er betoogd, oner meer in Lyon, Nice, Marseille en Tours. In heel wat steden, waaronder Montpellier, waren sinds vanmorgen al demonstraties aan de gang. In Parijs startte de manifestatie na de middag, rond 14 uur. 

Niet alle vakbonden hebben evenwel opgeroepen tot de betoging. De organisatoren zijn dan ook voorzichtig met schattingen over de verwachte opkomst. 

De vakbonden hebben het voorbije jaar al meermaals betoogd tegen verschillende hervormingsplannen van de regering. Ze verwijten Macron dat hij een te liberaal beleid voert, waar alleen de rijken van profiteren. De laatste grote manifestatie vond plaats op 26 mei. Toen kwamen alleen al in Parijs 80.000 mensen op straat.

"Macron wurgt de gepensioneerden", staat op een bord in Montpellier. AFP or licensors

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal"

Video player inladen ...