Reizigers klagen toenemend vandalisme in station van Kortemark aan

Verschillende vaste treinreizigers die dagelijks de trein nemen in Kortemark klaagden de voorbije dagen het volgens hen toenemend vandalisme in het station aan. De afgelopen weken was er heel wat te doen in het station. Zo worden regelmatig kapot gestampte fietsen gevonden in de fietsenstalling of op het perron, wordt de wachtzaal vaak besmeurd met afval, voeding en drank, wordt er bier uitgegoten op de vloer en worden bierflesjes kapot geslagen op de grond. Een week geleden werd ook een urinoir in het herentoilet vernield met een betonblok. En gisterenochtend bleek er een rioolputje op het perron te zijn opengemaakt, wat een potentieel gevaarlijke situatie opleverde.

De treinreizigers zijn het beu en spreken van een toenemende verloedering van het station. Het station van Kortemark werd enkele jaren geleden gesloten door de NMBS en is niet meer bemand. De wachtzaal bleef daardoor enkele jaren dicht.

Nochtans is het station met naar schatting zo’n 1.000 reizigers op een schooldag, met twee tot drie treinen per uur, best een druk bezocht station. Vorig jaar besliste de gemeente dan om zelf in te grijpen en nam het station over van de NMBS, in concessie voor 1 euro per dag. De gemeente wil het station terug nieuw leven inblazen maar de reizigers klagen aan dat dit veel te lang duurt. Ze vragen aan de gemeente om dringend werk te maken van meer controle. Er is een kuisploeg van de gemeente die meerdere keren per week het station schoonmaakt en de politie komt af en toe langs, maar dat is niet voldoende, zeggen ze.

Burgemeester Toon Vancoillie erkent dat het station er niet altijd netjes bij ligt maar zegt dat er van grote baldadigheden geen sprake is. Toch is ook de gemeente gewonnen voor meer controle. Zo zijn ze onlangs overgegaan tot de aankoop van twee camera’s voor het station. Een zal de wachtzaal en de mobiliteitshub in het station in de gaten houden, de ander wordt geplaatst ter hoogte van de fietsenstalling. Het gaat om een investering van ruim 16.000 euro. De camera’s moeten wel nog in samenspraak met de NMBS geplaatst worden.

Meest gelezen