Video player inladen ...

Theo Francken: "De puinhoop van Brussel beter besturen, zo moeilijk kan dat niet zijn"

De N-VA is wel degelijk in staat om (in) Brussel te besturen, wat andere partijen ook mogen zeggen of denken. Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken in "Iedereen kiest". 

Liefst 6,5 procent van alle stemmen: zo groot is het potentieel van de N-VA in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest volgens een recente peiling van Le Soir, RTL, TVI, Het Laatste Nieuws en VTM. Bovendien is Theo Francken de op 4 na meest populaire politicus van het gewest.

Toch vindt onder anderen Brussels minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) dat de Vlaams-nationalistische partij niet in staat is om Brussel te besturen, onder meer omdat ze het gewest liever ziet verdwijnen.

In "Iedereen kiest" noemt Francken dat vanavond larie. "Het idee dat de N-VA niet in staat is Brussel te besturen, vind ik versleten. Federaal regeren we nu al vier jaar en het land is er goed aan toe. Goed dat we er zijn met de N-VA! Waarom zouden we dat in Brussel niet kunnen? Die puinhoop beter besturen, zo moeilijk kan dat niet zijn."

Video player inladen ...

Francken geeft wel toe dat ook de N-VA in haar rol als bestuurspartij zou moeten groeien in Brussel. "Je kan die stad niet besturen en zeggen: wij gaan de grote baas spelen. Je moet de relaties met de administratie en de collega's uitbouwen."

Assita Kanko

Met Assita Kanko (foto onder) lijkt een vertrouwensband alvast mogelijk. Zij was de voorbije jaren gemeenteraadslid voor de MR in Elsene, al stelt ze zich op 14 oktober niet opnieuw kandidaat. Wel loopt het gerucht dat ze bij de federale en gewestelijke verkiezingen van mei volgend jaar in Brussel op een lijst van de N-VA zal staan.

"Daarvan ben ik niet op de hoogte, dat moet u aan voorzitter Bart De Wever vragen", zegt Francken. "We zijn sowieso bezig met een identitair verhaal, een gemeenschapsverhaal. Daarbij is iedereen welkom, welke kleur of origine je ook hebt."

"Wel is het een verhaal waarbij iedereen de waarden van de verlichting uitdraagt. Ik zou het fantastisch vinden. Assita Kanko past zeker binnen het plaatje van de N-VA als brede volkspartij en een Vlaamse partij die veel mensen verwelkomt, maar ze moet vooral zelf beslissen."