Videospeler inladen...

Vakbonden vormen delegatie voor overleg nu Ryanair vroeger rechten van personeel wil aanpassen

De christelijke, liberale en socialistische vakbond vormden vandaag een delegatie om overleg te plegen met de top van Ryanair. De beslissing komt er nadat topman Michael O'Leary liet verstaan dat hij "vanaf 1 januari 2019 of al vroeger" de Belgische arbeidswetgeving wil toepassen op het personeel. Dat is een jaar eerder dan verwacht. Nu valt het personeel van Ryanair onder het Ierse arbeidsrecht, en dat geeft minder sociale bescherming.

De topman van Ryanair, Michael O'Leary, was dinsdagochtend in Brussel. Hij kwam daar zes nieuwe bestemmingen aankondigen die Ryanair zal aandoen vanuit Zaventem en Charleroi. O'Leary zei dat hij bereid is om "vanaf 1 januari 2019 of al vroeger" de Belgische arbeidswetgeving toe te passen. Eerder klonk het nog dat die wetgeving pas vanaf 2020 kon worden toegepast.

Nu valt het personeel onder het Ierse arbeidsrecht, omdat Ryanair een Iers bedrijf is. Maar dat biedt minder bescherming dan de Belgische arbeidswetgeving. Eind september was er nog een internationale staking van het cabinepersoneel om dat aan te klagen.

Volgens O'Leary is het wachten op de vakbonden om de regeling aan te passen. "We hebben ze op 18 september een brief gestuurd, en 3 weken later hebben de vakbonden nog altijd niet gereageerd om ons te ontmoeten", zegt O'Leary. Niet waar, reageren de vakbonden. "We wachten al drie weken op een uitnodiging", zegt Filip Lemberechts van de liberale vakbond ACLVB. 

Vakbonden vormen delegatie

Hoe het ook zij, de vakbonden laten niet op zich wachten. Vandaag raakten de christelijke, socialistische en liberale vakbond het eens over de samenstelling van een vakbondsdelegatie. Dat is vernomen bij de christelijke vakbond.

De vakbondsvertegenwoordigers die aangeduid zijn, zullen nu met Ryanair overleggen over de arbeidsvoorwaarden van het personeel. "We zullen nu zien of mijnheer O'Leary zijn beloftes zal naleven rond sociale bescherming van deze vakbondsvertegenwoordigers", zegt vakbondssecretaris Didier Lebbe van de christelijke vakbond CNE.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het journaal" van dinsdag 9 oktober:

Videospeler inladen...

Meest gelezen