Ymke Dirikx

Trixie Whitley getuigt over seksueel grensoverschrijdend gedrag: "We kunnen beter als we moed boven angst kiezen"

Trixie Whitley getuigt op haar Instagramaccount over hoe ook zij het slachtoffer was van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ze klaagt het klimaat van (vrouwen)haat, racisme en onrechtvaardigheid "in deze Trump-tijden" aan. Tegelijkertijd heeft de muzikante het over hoe ze haar 3-jarige dochter wil opvoeden. "Ik blijf geloven dat we collectief beter kunnen dan dit, als we kiezen voor moed in plaats van voor angst", is haar kernboodschap. 

Vorige week vrijdag raakte het nieuws bekend dat de albumrelease en de geplande concerten in december van Trixie Whitley door onvoorziene omstandigheden worden uitgesteld. 

In een lange, krachtige tekst op haar Instagramaccount laat Trixie Whitley, die in New York woont, nu in haar ziel kijken. De tekst staat bij een foto van Whitley en haar 3-jarige dochter. 

"Mijn hart voelde extreem zwaar aan de voorbije week terwijl ik erg gepassioneerd ben door onze mensheid", begint ze haar verhaal. 

"Gelukkig weet ik dat ik hier niet alleen in ben", gaat ze verder. "Ook ik ben een overlever van verkrachting en van verschillende seksuele aanvallen, zowel binnen als buiten de industrie waar ik al sinds mijn jonge kindertijd in zit." 

Vorig jaar verwees Whitley ook al kort naar die ervaringen in "Alleen Elvis blijft bestaan", het programma van Thomas Vanderveken op Canvas waarin ze te gast was.

"Op mijn 17e ben ik twee keer aangerand geweest door mannen in de muziekindustrie", vertelde ze toen aan Vanderveken. "Twee keer in een lift. Ze hebben hun tong wel degelijk geforceerd in mijn strot. Daar kon ik tot voor kort niet over spreken, omdat ik me schaamde door het idee van "ik heb het laten gebeuren". Dat het mijn verantwoordelijkheid was." 

Herbekijk hier het fragment: 

Video player inladen...

Whitley legt nu ook een link naar de actualiteit. "In deze tijden van Trump is de uitbarsting van haat, vrouwenhaat, racisme en schreeuwerige onrechtvaardigheid die zich als een razendsnel vuur over de wereld verspreidt zo'n grote trigger voor allen die misbruik en onderdrukking hebben meegemaakt."

(lees verder onder de Instagrampost)

"De systemische gevolgen die ons uiteindelijk allemaal raken, direct of indirect, zijn te destructief om ze te negeren - we kunnen beter dan dit." 

Whitley schrijft dat ze er alles aan zal doen om haar 3-jarige dochter te tonen dat ze een andere keuze heeft dan de status quo die de maatschappij haar toont. Ze wil haar dochter leren om zich te ontwikkelen als iemand met een stevige kern "gebaseerd op zelfrespect en een kritische geest". "Ze kan erop vertrouwen dat er veel mannen en vrouwen zijn die geen aanranders zijn of verraders van de mensenrechten". 

Whitley besluit positief: "Ja, ik word gestuwd door mijn idealisme en ik blijf geloven dat we collectief beter kunnen dan dit, als we durven om voor moed te kiezen in plaats van voor angst." 

Meest gelezen