AFP or licensors

Turkse munt opnieuw onder druk; bedrijven bereid tot prijsverlagingen om inflatie te beheersen

De Turkse lira en overheidsobligaties krijgen het op de markten opnieuw fors te verduren nu blijkt dat de inflatie in september gepiekt heeft. De privébedrijven in Turkije zijn bereid om de prijzen te verlagen. Intussen heeft Pakistan hulp gevraagd aan het Internationaal Muntfonds.

De lira leek de voorbije maand gestabiliseerd nadat de Turkse centrale bank de rente verhoogd had. Vandaag is de Turkse munt echter opnieuw met 2% in waarde gedaald tegenover de dollar. Dat gebeurde nadat bleek dat de inflatie in september gestegen was tot 24,5%, veel meer dan wat was verwacht. De rente op Turkse overheidsobligaties op 10 jaar is dan weer gestegen tot 19,42%.

De regering heeft nu een akkoord bereikt met privébedrijven in het land. Die zouden bereid zijn om de prijzen voor hun goederen met minstens 10% te verlagen om de losgeslagen inflatie in te perken. Het is echter nog niet duidelijk over welke goederen het gaat en welke bedrijven willen meewerken. Sinds begin dit jaar heeft de Turkse munt al 35% van zijn waarde verloren tegenover de dollar.

De problemen van Turkije worden nog versterkt door een diplomatieke rel met de Verenigde Staten waardoor over en weer economische sancties zijn opgelegd. Turkije houdt nog altijd de Amerikaanse protestantse dominee Andrew Brunson vast.  Op 12 oktober zou die opnieuw voor de rechter komen. Als hij niet wordt vrijgelaten, riskeert Turkije nieuwe VS-sancties en kan de druk op de economie en de munt nog groter worden.

Turkije zit ook met een ander diplomatiek probleem: dat van de Saudische journalist en dissident Jamal Kashoggi die onlangs verdwenen is nadat hij in het consulaat van zijn land in de Turkse stad Istanbul documenten was gaan halen. Er wordt gevreesd dat Kashoggi ontvoerd of vermoord is door de Saudische geheime diensten. Turkije eist duidelijkheid, maar kan zich een economische en diplomatieke rel met Saudi-Arabië op dit ogenblik moeilijk veroorloven.

Pakistan vraagt hulp van het IMF

Eerder had Pakistan bevestigd dat het onderhandelingen wil met het Internationaal Muntfonds over een eventueel noodkrediet. Net als Turkije en andere landen gaat Pakistan gebukt onder een financiële crisis, is de munt er in vrije val en krimpen de deviezenreserves.

De nieuwe premier Imran Khan was oorspronkelijk tegen het idee om hulp te vragen aan het IMF, maar lijkt nu te zijn bijgedraaid. De oppositie verwijt Khan dat hij kostbare tijd heeft laten voorbijgaan door te talmen, want hij is al in augustus aan de macht gekomen. Pakistan zou ongeveer 10 miljard dollar aan extra kredieten nodig hebben om de situatie onder controle te krijgen.

Pakistan en Turkije zijn niet de enige opkomende economieën die in de problemen zitten. Eerder had ook Argentinië een noodpakket gevraagd van het IMF. Ook andere landen zouden dat overwegen. Zo staan ook de munten van India en Indonesië onder druk.