Waarom je niet op de burgemeester van Samson en Gert kan stemmen

Zondag  moeten  iedereen  die  18  is  gaan  stemmen.  En  als  je  de  vorige  aflevering  hebt  gezien,  zijn  we  het  er  samen  over  eens  dat  dat  wel  degelijk belangrijk  is.  Maar  op  wie  kun  je  dan  precies  stemmen?  En  hoe  gaat  dat  in  zijn  werk?  Geen  nood,  Hannah  Eeckhout  snelt  je  te  hulp! 

Als je zondagochtend naar het stembureau vertrekt, moet je wel echt weten voor wie je gaat stemmen. Je mag namelijk maar één partij kiezen om op te stemmen. Binnen die partij kan je wel nog kiezen op wie je stemt: een hele partij (het bolletje bovenaan), een aantal mensen van die partij (de bolletjes naast hun namen), of op een combinatie: de hele partij én een aantal mensen van die partij! Maar je moet altijd binnen één partij blijven.

Je zal dus een keuze moeten maken als je twijfelt tussen verschillende partijen! Niet erg ingewikkeld, maar er zijn toch een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo kan je bijvoorbeeld niet rechtstreeks stemmen op wie er burgemeester wordt. Huh? Hoezo? Hannah legt het uit: 

En nog iets belangrijks: als jouw gemeente nog met potlood en papier stemt, moet je trouwens extra opletten dat je stem wel degelijk meetelt. Als je bolletjes zet bij verschillende partijen of mensen van verschillende partijen, is je stem namelijk ongeldig. Ook krabbelen of schrijven op je papier maakt je stem ongeldig!   

Meest gelezen