Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Wat maken Zinzen en Van Cauwelaert van deze campagnedag?

Walter Zinzen en Rik Van Cauwelaert overschouwen de campagnedag en hebben het over oud-premier Elio Di Rupo (PS), de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS), de Oostendse kandidaat-burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) en de "kleurloze liberalen".

Over "de echte oppositieleider"

Vandaag haalde oud-premier Elio Di Rupo (PS) in de Kamer zwaar uit naar de regering tijdens het debat over de state of the union van premier Charles Michel (MR). "Ik denk dat dit een verkiezingstoespraak was", denkt Walter Zinzen. "Om te kunnen tonen wie de echte oppositieleider is." Volgens Rik Van Cauwelaert wil Di Rupo duidelijk een rol spelen in de campagne voor de verkiezingen van volgend jaar.

Lees verder onder de video.

Video player inladen...

Over een "honderdtalige stad"

De Brusselse burgemeester Philippe Close noemde in "Iedereen kiest" de discussie over taaltegenstellingen in zijn stad een "gevecht van de 20e eeuw". "Wat hij zegt, is mij uit het hart gegrepen", reageert Walter Zinzen. "Brussel is niet meer de stad van 1960. Dat tweetalig statuut, dat gekissebis tussen Franstaligen en Nederlandstaligen, ..." Close heeft volgens hem overschot van gelijk. "Brussel is vandaag geen tweetalige stad maar een honderdtalige stad."

Lees verder onder de video.

Video player inladen...

Over een zwaktebod van iemand die goed van de tongriem is gesneden

Vlaams minister Bart Tommelein (Open VLD) wil burgemeester van Oostende worden. Hij kruiste in "Terzake" de degens met huidig burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.A). Walter Zinzen vond dat hij "zijn uiterste best deed om zichzelf heel belangrijk te vinden". De beschuldigingen van cliëntelisme die Tommelein niet hard kon maken, doet hij af als een "zwaktebod". Hij vond de liberaal wel "goed van de tongriem gesneden".

Lees verder onder de video.

Video player inladen...

Over kleurloosheid

Rik Van Cauwelaert vindt dat Open VLD minder uit de verf komt tijdens deze campagne. "Omdat ze ook een beetje kleurloos zijn zowel in de Vlaamse als in de federale regering", vindt hij. Hij vindt het ook vreemd dat een Bart Tommelein nu naar Oostende wil, "terwijl hij zich zo ging profileren op energie".

Video player inladen...

Meest gelezen