Videospeler inladen...

Wereldgezondheidsorganisatie: "Dagelijks lawaai van verkeer kan hartziekten en diabetes veroorzaken"

Dat lawaai schadelijk is voor het gehoor is bekend. Maar ook het voortdurende geluid van rijdende auto’s en treinen, vliegtuigen en windmolens kan schadelijk zijn voor de gezondheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt in een nieuw rapport dat te veel omgevingsgeluid kan leiden tot chronische stress, hart- en vaatziekten, diabetes en psychische aandoeningen, en lanceert nieuwe richtlijnen om de geluidsniveaus te beperken.

"We weten allemaal dat lawaai slecht is voor onze oren. Maar wat veel mensen niet weten, is dat ook omgevingsgeluid nadelige effecten op het lichaam heeft." Professor Bart Vinck van de UGent is al langer bezig met de vraag wat omgevingsgeluid doet met ons lichaam. Hij is niet verrast over de conclusies in het nieuwe rapport van de WHO.

In dat rapport waarschuwt de WHO voor de gezondheidsrisico’s van te veel omgevingsgeluid. Wie voortdurend wordt blootgesteld aan het lawaai van auto-, trein-, en vliegverkeer, windmolens en vrijetijdsactiviteiten kan daar lichamelijk en psychologisch onder lijden. En dat "lawaai" hoeft niet eens echt luid te zijn.

(lees voort onder de grafiek)

De WHO heeft onderzocht vanaf welk geluidsniveau het risico op gezondheidsproblemen toeneemt. Voor autoverkeer is dat al vanaf 53 decibel. Dat is het gemiddelde geluidsniveau, gemeten over een volledige dag. ’s Nachts blijft het gemiddelde best onder de 45 decibel. Om u een idee te geven: het geluidsniveau van een normaal gesprek ligt rond de 60 dB, regen haalt ongeveer 50 dB.

(Lees voort onder de grafiek)

Meer risico op hart- en vaatziekten

Volgens het onderzoek van de WHO gaat het over heel uiteenlopende gezondheidsrisico’s. "De meest voorkomende klachten zijn ergernissen, concentratie- en slaapstoornissen", vertelt professor Stephen Stansfeld van de Queen Mary University of London op de persconferentie. "Maar er is ook steeds meer bewijs dat omgevingsgeluid leidt tot verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten en hartaanvallen. Vooral bij lawaai door wegverkeer."

Meer dan 100 miljoen Europeanen hebben te kampen met geluidsoverlast door wegverkeer

Wereldgezondheidsorganisatie

Volgens de WHO zijn er ook, in mindere mate, bewijzen dat omgevingsgeluid kan leiden tot stofwisselingsstoornissen die hoge bloeddruk, obesitas en zelfs diabetes kunnen veroorzaken. En bij kinderen zou het lawaai van vliegtuigen dan weer een negatieve invloed kunnen hebben op hun leesvaardigheden en zo een leerachterstand veroorzaken. 

Professor Stansfeld benadruk dat de bewijzen op gezondheidsproblemen het grootst zijn bij lawaai door wegverkeer. De nadelen van het geluid door treinverkeer en van windturbines zijn veel minder onderzocht.

"Grootste bedreiging na luchtvervuiling"

Omgevingsgeluid wordt een steeds groter probleem stelt de WHO. Door de groeiende bevolkingsaantallen maken steeds meer mensen steeds meer lawaai. "We schatten dat meer dan 100 miljoen Europeanen getroffen worden door geluidshinder van wegverkeer." De WHO meent dat omgevingsgeluid, na luchtvervuiling, de grootste bedreiging van de omgeving is op de gezondheid van de bevolking. 

Het vorige rapport van de WHO omtrent geluid dateert al van 1999. Op vraag van de Europese Unie is er nu een update gekomen. Europa vroeg nadrukkelijk om ook voor windturbines een aanbeveling te geven over het geluidsniveau. 

De WHO beveelt aan dat het geluid van een windturbine, gemeten over een hele dag, de 45 decibel niet overschrijdt. In Vlaanderen ligt de wettelijke geluidsnorm voor windturbines die in woongebied liggen op 44 dB overdag en 39 dB ’s nachts. Het Vlaams departement Leefmilieu heeft al laten weten dat het ook de andere nieuwe richtlijnen van de WHO verder gaat bestuderen.

Meest gelezen