Video player inladen...

Batterij van halsband wolvin Naya leeg, camera's zullen haar nu volgen

Wolvin Naya loopt zonder halsband rond. De batterij van haar halsband was leeg. Een Duits onderzoeker heeft de halsband vanop afstand verwijderd. Naya wordt nu gevolgd door een 50-tal camera’s. En dat levert andere, extra informatie op, zegt Dries Gorissen van Natuur en Bos. Naya zal geen nieuwe halsband krijgen.

Naya is de wolvin die al maanden in de buurt van Leopoldsburg in Limburg rondloopt. Het dier stak begin dit jaar de grens over met Nederland. Naya kreeg een halsband om en kon op die manier dag en nacht gevolgd worden.

Naya loopt voortaan echter zonder halsband rond. De batterij van haar halsband was leeg. Een Duits onderzoeker is daarom naar ons land gekomen en heeft het slot van de halsband via een apparaat laten opengaan. De halsband is afgevallen.

Naya wordt nu gevolgd door een 50-tal camera's en dat levert andere informatie op, zegt Dries Gorissen van Natuur en Bos. “Met die camera’s zie je die dieren ook live voor u passeren. Je krijgt ook informatie over bv. hoe lang het duurt vooraleer hun prooidieren terug kunnen passeren. Je krijgt inzicht hoe de wolven al dan niet samen op stap zijn en of er ook een verschil zit tussen de seizoenen. We gaan een stuk andere informatie kunnen bekomen dan via die zendergegevens van Naya. Die kunnen we nu samenvoegen en samen analyseren.”

Naya zal geen nieuwe halsband krijgen. "Het netwerk van camera's vormt een voldoende alternatief om de wolvin te kunnen volgen", verduidelijkt Dries Gorissen.