Yoko Ono zingt “Imagine” voor jarige John Lennon

De weduwe van Beatle John Lennon, Yoko Ono, heeft een "minimalistische" versie van “Imagine” opgenomen, op de verjaardag van haar overleden man. Net nu verschijnt ook een boek over "Imagine".

Als John Lennon nog had geleefd, en niet was vermoord in 1980, dan zou hij vandaag, op 9 oktober 2018, 78 zijn geworden. Yoko Ono, de Japanse kunstenares met wie John Lennon in 1969 in Gibraltar trouwde, heeft nu een bijzondere versie van het nummer “Imagine” gezongen, waarbij ze zichzelf begeleidt op orgel en piano.

“Een minimalistische” uitvoering, meldt de BBC.  Yoko Ono, intussen zelf 85 jaar oud, zingt "Imagine" in een soort aarzelend, emotioneel parlando. Beluister het nummer hier onder:

Yoko Ono’s co-auteurschap van “Imagine” werd nog maar vorig jaar erkend. Sommige regels uit de tekst verwijzen naar vroegere gedichten van haar.

Het originele nummer dateert uit 1971. John Lennon werkte eraan met Yoko Ono en met producer Phil Spector in zijn landgoed Tittenhurst Park nabij Ascot, waar ook de beroemde beelden van de witte zaal met de witte vleugelpiano werden gemaakt (bekijk het filmpje hier onder). 

"Imagine" werd het grootste commerciële succes uit de solocarrière van John Lennon, na de Beatles-jaren. 47 jaar later brengt Yoko Ono nu een eigen versie uit: “John en ik hebben veel gecreëerd samen; hij zou heel blij zijn dat ik dit heb gedaan”.

Universeel lied voor wereldvrede

"Imagine" is nog altijd een wereldwijde pacifistische hymne. Het nummer wordt op menige manifestatie gezongen en veel artiesten hebben het gecoverd, van Joan Baez tot Lady Gaga. Na de terreuraanslagen in de Bataclan in Parijs sleepte een muzikant een piano aan en speelde "Imagine" op straat. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International publiceerde de tekst vorig jaar in een kinderboek, met tekeningen van Jean Jullien.

Imagine te boek

En net nu, op 11 oktober, op de 47ste verjaardag van "Imagine"verschijnt het boek "Imagine John Lennon", bij Fontaine uitgevers. Het vertelt niet alleen het verhaal van het liedje, maar van de hele elpee met dezelfde naam. Yoko Ono stelde het monumentale boek van 320 bladzijden samen.

Het bevat onder meer voor het eerst gepubliceerde archieffoto's, en getuigenissen van 40 muzikanten en anderen die bij de opnames in het landhuis in Berkshire betrokken waren. Maar ook allerlei gebeurtenissen van jaren voor de opname van de elpee komen aan bod, naast teksten van Lennon zelf.