Zangeres Hannelore Bedert debuteert met roman: “Waarom heb ik hier zolang mee gewacht?”

Kleinkunstzangeres Hannelore Bedert heeft een eerste roman uit: "Lam", over het verstoorde leven van de jonge vrouw Lucia. “Ik heb er hard aan gewerkt en ben er trots op,” zegt Bedert.

Hannelore Bedert kennen we van nummers als "Met uw ogen toe" of "Janker", met teksten die aan de ribben plakken, maar ook geestige zinnen als "tel ma noa oeveel keer in u leven daj muhheheheuhen zegt". 

Nu heeft ze een roman uit, “Lam”, over Lucia, een jonge vrouw met een sterk verstoorde kindertijd. Lang geleden verdween Lucia's moeder plotseling. Na de dood van haar vader keert ze terug naar haar geboortedorp en kaatst het pijnlijke, helder vertelde verhaal heen en weer tussen vroeger en nu. 

De psychologie van de personages en ook hun onderlinge relaties worden mooi uitgediept. Nee, het is geen thriller, verduidelijkt Bedert in “Culture Club” op Radio 1,  “het verhaal en de emoties staan centraal”.  Ze vindt het vooral interessant om te kijken “hoe mensen met elkaar omgaan, hoe ze elkaar de duvel aandoen.” Het boek gaat ook over vriendschap en “hoe fijn het is om te zien hoe iemand een personage dat zulke heftige dingen meemaakt kan rechthouden.”

Ik wilde al mijn hele leven schrijven

“Ik schrijf al sinds m’n tienerjaren,” zegt Hannelore Bedert, “maar ben een beetje zonder planning in de kleinkunst en de muziek gerold.” “Lam” schreef ze vooral om zichzelf te overtuigen dat ze het kon, dat ze er het geduld voor had. “Gaandeweg was het echt genieten en vroeg ik me af: waarom heb ik hier zolang mee gewacht?” 

Bedert sloot zich op in een oude zeecontainer in haar tuin om te schrijven. Ze liet het manuscript door niemand nalezen en zocht contact met enkele uitgeverijen. Uiteindelijk hapte uitgeverij Angèle toe. Ze heeft naar eigen zeggen een gezonde schrik voor de reacties. “Misschien zeggen ze in de literaire wereld wel: kijk, de zangeres gaat ook eens een boek schrijven”. Maar ze is tevreden met “Lam”: “Ik heb er hard aan gewerkt en ben er nu wel trots op.”

Blijven schrijven: boeken én muziek

“Mijn muziek gaat altijd over mij, mijn eigen gevoelens. Het boek is helemaal anders: daar gaat geen woord over mezelf. Heel bevrijdend om zowel positieve als negatieve gevoelens aan iemand anders te kunnen geven.”   

Geen haar op mijn hoofd denkt er aan om mijn muziek te laten vallen

Hannelore Bedert wil blijven schrijven, “of het nu muziek is of proza”. Eerder dit jaar bracht ze de EP “Vanaf nu doe ik alles wat ik wil” uit met zes nieuwe nummers, en ook een derde album met kinderliedjes van “Radio Oorwoud” (WWF).

Nu zaterdag 13 oktober zingt ze op een speciale women only Nekkanacht in de Bourlaschouwburg in Antwerpen, met Els Dottermans, Riet Muylaert, Kiki Schippers, Mira, Stephanie Struijk, Laïs, Roosbeef , Eva De Roovere en stadsdichter Maud Vanhauwaert.  

De debuutroman “Lam” van Hannelore Bedert wordt voorgesteld in de Minard in Gent op 11 oktober. 

Bekijk hier "Iets dat niet komt" (De Zevende Dag, 1 december 2013): 

Video player inladen ...