"52-jarige man opgepakt in Cyprus" bij huiszoekingen in onderzoek Belgisch voetbal

Op Cyprus is een 52-jarige buitenlander opgepakt met een Europees aanhoudingsbevel, in het kader van het Belgisch onderzoek naar fiscale fraude en mogelijke matchfixing. Dat schrijft de Cypriotische krant Financial Mirror op basis van de plaatselijke politie. De 52-jarige wordt, nog volgens de politie, gezocht voor onder meer belastingontwijking en witwaspraktijken in België maar ook op Cyprus en in andere Europese landen, en dat tussen 2012 en 2018.

Meer dan 15 Cypriotische agenten waren betrokken bij de huiszoekingen, en ze kregen daarbij de hulp van twee Belgische speurders. Ze vielen binnen op vier plaatsen in hoofdstad Nicosia en in de oostelijke provincie Famagusta. Onder meer het huis en het kantoor van de 52-jarige werden doorzocht. Bij de huiszoekingen werden vier computers, twee laptops, twee iPads en een grote hoeveelheid documenten in beslag genomen. Momenteel loopt de procedure om de man aan België uit te leveren.

Het onderzoek spitst zich toe op België, waar 44 huiszoekingen plaatsvonden, maar ook in zes andere Europese landen waren er huiszoekingen. Behalve Cyprus gaat het om Frankrijk, Luxemburg, Montenegro, Servië en Macedonië. In totaal werden daarvoor 220 politieagenten ingezet.

In Luxemburg zijn dan weer verschillende banken en een bedrijf doorzocht, meldt het parket daar.

Het onderzoek van het federaal parket waarin Mogi Bayat, Dejan Veljkovic, Herman Van Holsbeeck, Ivan Leko en twee scheidsrechters zijn opgepakt, is een onderzoek naar fiscale fraude, witwassen en mogelijke matchfixing.