Video player inladen ...

Belgische bisschop: "Jonge gehuwde mannen moeten priester kunnen worden"

Op de synode over jongeren en geloof in Rome heeft de Brusselse hulpbisschop Jean Kockerols ervoor gepleit om jonge gehuwde mannen de mogelijkheid te geven priester te worden. Kockerols mocht vandaag spreken in naam van  de Belgische bisschoppen op de synode, die wordt voorgezeten door paus Franciscus.

Vier minuten spreektijd krijgen alle bisschoppen op de synode, de driejaarlijkse samenkomst van bisschoppen van over de hele wereld. En het was een speech met gensters dus. Niet dat Kockerols idee helemaal nieuw is, maar op een officiële bijeenkomst als een synode dreunt zoiets wel extra luid.

“De oproep is tweevoudig origineel: het is bij mijn weten de eerste die op een synode de opening biedt voor jonge, getrouwde priesters. Maar ook: meestal heeft men het over oudere, gehuwde mannen met een stabiel huwelijksleven, en dat is nu anders” zegt Geert De Kerpel, woordvoerder van de Belgische Bisschopenconferentie.

Of het Vaticaan gevolg zal geven aan de opvallende oproep, dat is nog maar de vraag.

VIDEO: bekijk hieronder het fragment uit "Het journaal"

Video player inladen ...