Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"Brexit-akkoord binnen een week, maar controles tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland"

Tegen volgende week woensdag kan er een akkoord zijn tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk over de brexit. Wel staat EU-onderhandelaar Michel Barnier op controles op industriële goederen tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland, een heikel punt voor de Britten.

Niemand zal voordeel halen uit de brexit en iedereen zal verliezen, maar wij respecteren de keuze en de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk, dat over zes maanden de Europese eenheidsmarkt en de douaneunie zal verlaten, zei Barnier.

De EU-onderhandelaar toonde zich optimistisch over de kans om tegen volgende woensdag een akkoord rond te hebben. We zijn het over 80 tot 85 procent van de punten eens, luidde het.

Om een harde grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek (EU) te vermijden, wil Barnier wel industriële producten laten controleren als die over en weer gaan tussen Groot-Brittannië (Engeland, Schotland en Wales) en Noord-Ierland over de Ierse Zee. Het zou niet gaan om echte grenscontroles gaan, maar het scannen van barcodes op vrachtwagens in transit, op veerboten of in de havens. Dat zou het transport zo weinig mogelijk moeten hinderen.

Er moeten echter wel grenscontroles komen voor levende dieren en dierproducten aan de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, aldus Barnier. Het zou gaan om 100 procent van die producten tegenover tien procent nu

Die controles tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland liggen erg gevoelig bij de Britten en zeker bij de Noord-Ierse unionisten. Die beschouwen dat als een scheidingslijn tussen Noord-Ierland en de rest van het VK en het ondermijnen van de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk.

Morgen zouden de topministers van de Britse regering samenkomen om te overlegen over de brexitonderhandelingen. Er is haast bij, want een eventueel akkoord moet worden goedgekeurd door alle lidstaten en door het Europees Parlement.