Video player inladen ...

Brusselse rechter veroordeelt Vlaams Gewest tot het opstellen van een luchtkwaliteitsplan

De Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel heeft het Vlaams Gewest veroordeeld in een zaak die was aangespannen door Greenpeace. De milieuorganisatie was naar de rechtbank getrokken omdat ze oordeelt dat het Vlaams Gewest te weinig doet om de luchtkwaliteit te verbeteren. De rechtbank heeft Greenpeace vandaag gedeeltelijk gelijk gegeven.

Het Vlaams Gewest doet te weinig om de luchtkwaliteit in Vlaanderen te controleren. Bovendien geeft het daarover onvoldoende informatie door aan Europa, en dus is er nood aan een nieuw luchtkwaliteitsplan. Met die argumentatie was Greenpeace naar de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel getrokken, in de hoop dat die het Vlaams Gewest zou veroordelen. Dat is vandaag ook gebeurd.   

Het Vlaams Gewest moet volgens het vonnis van de rechtbank binnen het jaar een luchtkwaliteitsplan opstellen voor het volledige Vlaamse grondgebied. Ook moet het binnen de 3 maanden de resultaten van bijkomende metingen van de luchtkwaliteit overmaken aan Europa. Als het Vlaams Gewest de deadline voor het luchtkwaliteitsplan niet haalt, dan moet het aan Greenpeace een dwangsom betalen van 1.000 euro per dag vertraging.   

Schauvliege niet onder de indruk

Minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) is echter niet onder de indruk van het vonnis. Ze wijst erop dat de Vlaamse regering al een nieuw luchtplan heeft goedgekeurd. Dat moet binnenkort nog gestemd worden in het Vlaams parlement, volgens haar woordvoerder zal dat nog voor het einde van het jaar gebeuren.

Het plan heeft als doel om tegen 2030 de gezondheidsimpact van luchtverontreiniging te halveren ten opzichte van 2005. Tegen 2050 mag er nergens meer een overschrijding zijn van de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie. Daarvoor moet tegen 2030 de helft van de nieuwe voertuigen zero-emissie zijn. Gemeenten die een lage-emissiezone invoeren, krijgen steun van de Vlaamse overheid. Voor de huishoudens wordt gerekend op het uitfaseren van oude houtkachels.

Ook aan de tweede eis van de rechtbank, de mededeling van de resultaten van bijkomende metingen van de luchtkwaliteit aan de Europese Commissie, zal worden tegemoetgekomen, zegt Schauvliege. Haar woordvoerder benadrukt ook dat de rechtbank vijf van de zeven eisen van Greenpeace heeft afgewezen.

"De minister beseft niet hoe ernstig dit is"

Volgens Greenpeace "beseft de minister niet hoe ernstig dit vonnis is". Dat zegt Joeri Thijs van Greenpeace. "De rechtbank heeft gezegd dat Vlaanderen met concrete actiepunten moet komen. Die staan onvoldoende in het Luchtplan 2030. De Vlaamse regering zal volgens dit vonnis wel degelijk een tandje moeten bijsteken."