De huisjesmelkers in Leuven en het Gents engagement van De Clercq: de campagnedag voor u samengevat

De reporter van "Iedereen Kiest" merkte dat huisjesmelkers in Leuven vrij spel hebben. Volgens de oppositie kan het stadsbestuur meer doen. In "Terzake" gingen de Gentse lijsttrekkers Mieke Van Hecke (CD&V) en Mathias De Clercq (Open VLD) in debat. We lijsten de opvallendste campagnefragmenten voor u op.

Iedereen Kiest: huisjesmelkerij in Leuven

De reporter van "Iedereen Kiest" trof in Leuven schrijnende situaties aan. Panden die niet meer voldoen als studentenkoten, worden door huisjesmelkers verhuurd aan kwetsbare mensen zoals vluchtelingen. Mohamed Ridouani (SP.A) is op de hoogte en zegt dat er 56 pv's zijn uitgeschreven tegen huisjesmelkers en dat er meer dan 14.000 controles geweest zijn. Hij vraagt dat het gerecht ingrijpt. Maar volgens Lorin Parys (N-VA) kan je als stadsbestuur meer doen en de panden zelf in handen nemen.

Video player inladen ...

Lees hier het verslag van het debat. Afgelopen zomer ging Phara de Aguirre langs bij Groen-voorzitter Meyrem Almaci. Ze vertelde hoe ze zich, door de mensen van het PMS iets wijs te maken, toch voor aso-onderwijs kon inschrijven.

Video player inladen ...

De volledige uitzending van "Iedereen Kiest" kan u hier herbekijken.

Terzake: de Gentse uitdagers

In het KIES18-duel van "Terzake" nam eerste schepen en kandidaat-burgemeester van Gent Mathias De Clercq (Open VLD) het op tegen uitdager Mieke Van Hecke (CD&V). In een hoffelijk gesprek benadrukte De Clercq dat het Gentse bestuur transparanter zal werken, na de Publipart-affaire. Mieke Van Hecke vraagt dat het stadsbestuur ook meer echte inspraak geeft aan de burgers. Tot slot vroeg Annelies Beck ook hoe diep het engagement van De Clercq in Gent gaat. Hij verduidelijkt dat hij ofwel burgemeester wordt, ofwel gemeenteraadslid én kandidaat bij de verkiezingen in 2019.

Video player inladen ...

De volledige uitzending kan u ook herbekijken of herbeluisteren als podcast.

Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan: hoe Groen op de CVP lijkt

In het laatste programma van de dag was Rik Van Cauwelaert blij dat zijn club RWDM niet betrokken is in het voetbalschandaal. Daarnaast analyseert hij samen met Walter Zinzen het dreigement van Bart De Wever (N-VA). Die liet verstaan dat de coalitievorming in Antwerpen grote gevolgen kan hebben voor de formatie van volgende regeringen. En in het "rond de pot draaien" van Meyrem Almaci (Groen) ziet Van Cauwelaert dan weer een vergelijking met de vroegere CVP (nu CD&V).

Video player inladen ...

Herbekijk "Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan" of beluister de uitzending als podcast.

Voor meer politiek nieuws en duiding kan u 'VRT NWS Politiek' volgen op Facebook: