Pantserwagens van de veiligheidstroepen in de westelijke stad Kashgar. Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

China schrijft "opvoedingskampen" voor moslims in Xinjiang in de wet in

De Chinese regio Xinjiiang in Centraal-Azië heeft een wetsverandering goedgekeurd waardoor speciale kampen voor moslims wettig worden. Tot nu toe had China ontkend dat er tot een miljoen moslims uit Xinjiang in die kampen waren opgesloten.

In de zomer maakten mensenrechtengroepen bekend dat in Xinjiang -of Oost-Turkestan- meer dan een miljoen moslims zaten opgesloten in een soort "opvoedingskampen". Het zou vooral gaan om Turkse Oeigoeren, Kirgiezen of Kazachen. Het bestaan van die kampen was al langer bekend, onder meer door mensen die hadden kunnen ontsnappen, maar de grote omvang van het aantal gedetineerde, verraste toch.

China ontkende meteen de berichten, maar de regio Xinjiang heeft het bestaan van die kampen nu erkend en die wettelijk mogelijk gemaakt. Officieel gaat het om kampen waar mensen beter opgeleid zouden moeten worden om in de maatschappij en de arbeidsmarkt te functioneren.

In de praktijk moeten ze trouw zweren aan de Chinese president Xi Jingping en aan de communistische partij, moeten ze de partij-ideologie bestuderen evenals het Mandarijn Chinees, de officiële taal van de Volksrepubliek. Wie dat niet doet, riskeert om minstens vijf jaar in zo'n kamp te moeten blijven.

Peking zegt dat het op die manier moslimterrorisme wil ontmoedigen. De reden om die kampen opgesloten te worden, zijn heel divers. Het gaat om mensen die niet willen kijken of luisteren naar de officiële propagandamedia of niet willen dat hun kinderen staatsopvoeding krijgen. (Lees verder onder de foto).

De Chinese president Xi Jinping op groot scherm in de straten van de stad Khotan in Xinjiang. Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Uitvegen van een identiteit?

Nu is er inderdaad moslimterrorisme in de westelijke regio Xinjiang, waar een meerderheid van moslims woont. Het gaat om Oeigoeren, een Turkssprekend volk, maar ook om Kirgiezen en Kazachen. De terreur is echter wel beperkt en Xinjiang wordt steeds meer bevolkt door etnisch Chinese inwijkelingen. De hoofdstad Urumqi ziet er vooral uit als een moderne Chinese stad.

Het Chinese leger en de politie zijn alom aanwezig in grote aantallen en zeker de grensgebieden geven een aanblik van een bezet gebied. Critici zeggen dat die harde aanpak net de onvrede van de moslimbevolking in de hand werkt, maar Peking legt zich daar niet bij neer. Vooral sinds president Xi Jingping in 2012 aan de macht is gekomen, is de repressie in Xinjiang versterkt.

De Oeigoeren en andere moslims verwijten China dat het de moslimidentiteit in Xinjiang wil wegvagen. Zo worden onder meer de oude centra met bazars en soeks in steden als Kashgar vernietigd om die te vervangen door betonnen woonblokken die eruit zien zoals zo veel steden in China.