Video player inladen...

"De val": 10 jaar na de bankencrisis ontvluchten jonge Griekse artsen het land om meer te verdienen

Griekenland staat sinds kort financieel weer op eigen benen, maar de gevolgen van de besparingen van de voorbije jaren wegen nog altijd zwaar door. Dat blijkt uit de aflevering van "De val: 10 jaar na de crisis" die vanavond op Canvas wordt uitgezonden. In de gezondheidszorg en de Griekse ziekenhuizen vallen vooral die besparingen van de laatste jaren zwaar. 

In "De val" getuigt een Griekse neurochirurg over de impact van de besparingen die premier Tsipras moest doorvoeren nadat Griekenland voor een derde keer moest worden gered in de zomer van 2015. "Voor de financiering van het Nikea-ziekenhuis, één van de grootste ziekenhuizen van Athene, hebben we per jaar 45 miljoen euro nodig. We krijgen slechts 28 miljoen euro. Daardoor kunnen we 700 bedden die voorzien zijn, niet gebruiken. Dat heeft een grote impact voor patiënten."

Ik verdien nu 2.000 euro, dat is de helft van wat ik in 2010 verdiende

Griekse neurochirurg

Een ander probleem is dat door de besparingen Griekse artsen het land ontvluchten, en in andere landen gaan werken. De reden daarvoor is dat zij daar veel meer kunnen verdienen dan in Griekenland. Daar is sinds het begin van de crisis stevig gesnoeid in de lonen, ook voor de artsen. "Ik verdien nu 2.000 euro per maand, zegt de neurochirurg in "De val". Dat is de helft van wat ik in 2010 verdiende, toen de crisis uitbrak. Jonge artsen vertrekken daardoor naar andere Europese landen. Het is een erg groot probleem.

VIDEO Bekijk hier het item uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Herbekijk hieronder "De val". De vorige afleveringen van de reeks gemist? Herbekijk ze via VRT NU

Video player inladen...

Meest gelezen