De Wever: "Antwerpen is politieke hoofdstad van Vlaanderen, shift in bestuur kan Vlaams en federaal gevolgen hebben"

Komende zondag wordt met argusogen gekeken naar de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Kan burgemeester Bart De Wever (N-VA) zijn huidige meerderheid met CD&V en Open VLD vasthouden? "Een shift in het Antwerpse bestuur zal ook Vlaams en federaal misschien wel gevolgen hebben", beseft De Wever. Zijn uitdager van Groen Wouter Van Besien wil daarentegen "een muur zetten" tussen Antwerpen en de nationale politiek. 

De lokale verkiezingen van 14 oktober worden wel eens gezien als een prelude voor de Vlaamse en federale verkiezingen van mei volgend jaar. Zeker wat de coalitievorming in Antwerpen betreft, die op dit moment een weerspiegeling is van de meerderheden op nationaal vlak. N-VA-burgemeester Bart De Wever wil de huidige "Zweedse coalitie" verderzetten.

Als er fundamentele verschuivingen zouden plaatsvinden, dan kan dat een impact hebben op Vlaams en federaal vlak. "Antwerpen is de politieke hoofdstad van Vlaanderen geworden de afgelopen jaren", zegt Bart De Wever in "De ochtend" op Radio 1. "Wat hier gebeurt, echoot op het Martelarenplein en in de Wetstraat. Zeker als we de Zweedse coalitie kunnen verderzetten en die is ook in Vlaanderen en federaal aan de macht, gaat dat smooth. Als dat niet het geval zal zijn, zal het minder smooth zijn."

Wat hier gebeurt, echoot op het Martelarenplein en in de Wetstraat

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA)

Dat is geen dreigement naar zijn huidige coalitiepartners, benadrukt De Wever. "Dat is politiek realisme. Een shift in het Antwerpse bestuur zal ook Vlaams en federaal misschien wel gevolgen hebben. Misschien niet onmiddellijk, maar zeker binnen zes maanden." Tussendoor wijst de N-VA-kopman er wel op dat zijn coalitiepartners "niet zo buitengewoon loyaal" zijn geweest tegenover hem in de campagne.

De shift in het bestuur zou er wel eens kunnen komen door Groen-kopman Wouter Van Besien, de belangrijkste uitdager van Bart De Wever. Van Besien blijft bestuur tussen de N-VA en Groen in Antwerpen uitsluiten. "Maar ik wil echt een muur zetten tussen Antwerpen en de nationale politiek", zegt Van Besien. "De Antwerpenaren verdienen een politieke besluitvorming die over Antwerpen gaat. Het mag niet gaan over de politieke spelletjes van de nationale politieke partijen." Een beetje naïef, repliceert burgemeester De Wever.

Beluister het debat tussen Bart De Wever en Wouter Van Besien in "De ochtend" op Radio 1:

"Als De Wever verliest, gaat dat richting mei 2019 zware gevolgen hebben"

"Wat staat er nu op het spel in Antwerpen? Voor Bart De Wever heel veel", begint VRT-journalist Marc Van de Looverbosch zijn analyse. "Als hij nog bijwint, wordt hij een kleine god. Een klein verlies zou nog acceptabel zijn. Maar stel nu dat er een groot verlies komt, dan verliest De Wever het aura van eeuwige winnaar." Drie zeteltjes verschuiven en dan speelt De Wever zijn centrumrechtse coalitie van De Wever kwijt. "Dat zou een donderslag geven. Als De Wever hier verliest, dan gaat dat ongetwijfeld richting mei 2019 zware gevolgen hebben", stelt Van de Looverbosch.

Volgens Marc Van de Looverbosch heeft Wouter Van Besien (Groen) van zijn kant "heel hoog ingezet" door bestuur met de N-VA uit te sluiten. "Hij wil de N-VA uit het stadhuis en burgemeester worden van een progressieve coalitie. Of dat strategisch zo goed is, is een andere vraag. Het is al een keer mislukt met het kartel met de SP.A. Hij staat er nu alleen voor." Dat Van Besien de deur blijft dichthouden voor Bart De Wever vindt Van de Looverbosch vreemd. "In een aantal districten en randgemeenten wordt er goed samengewerkt met de N-VA. Binnen de partij Groen zelf is er geen eensgezindheid of dit nu wel de juiste strategie is."

Als een centrumrechts of een progressief blok niet lukt, dan zit je in complete onbestuurbaarheid en moet je beginnen zoeken. De enige die dan met één teen in het water zit, is Jinnih Beels

VRT-journalist Marc Van de Looverbosch

Wat als een centrumrechts dan wel een progressief blok mathematisch niet zal lukken? "Dan zit je in de complete onbestuurbaarheid. En ik gok erop dat het wel eens in die richting kan gaan. Dat is ook de vrees van Bart De Wever. Dan moet je beginnen zoeken en de enige die al met één teen in het water zit, is SP.A met Jinnih Beels die heeft gezegd dat ze de N-VA niet uitsluit. Dan zou je een volledige reconstructie krijgen van Antwerpen, waarbij de N-VA toch de socialisten - waarvan ze zo blij waren dat ze die buiten hadden gekregen - via de achterdeur moeten binnenloodsen."

Beluister de analyse van Marc Van de Looverbosch in "De ochtend" op Radio 1: