Gevangenis Sint-Gillis laat gevangenen verhuizen door overbevolkingsprobleem

Een 45-tal gevangenen zullen vanuit de gevangenis in de Brusselse gemeente Sint-Gillis worden overgeplaatst naar andere gevangenissen. Het bestuur van het Gevangeniswezen probeert op die manier de overbevolking aan te pakken. Burgemeester Charles Picqué (PS) van Sint-Gillis had ermee gedreigd geen nieuwe gevangenen meer toe te laten, als er niets aan de overbevolking werd gedaan.

De overbevolking in de gevangenis van Sint-Gillis is de voorbije dagen verschillende keren aangeklaagd. Volgens de vakbond VSOA is de maximumlimiet voor het aantal gevangenen daar sinds eind vorig jaar al bijna elke dag overschreden. De gevangenis heeft 578 cellen, in theorie bedoeld voor individueel gebruik. Maar tot gisteren zaten er volgens het Gevangeniswezen 897 mensen. Charles Picqué, de burgemeester van Sint-Gillis, dreigde er door het probleem mee geen nieuwe gedetineerden meer toe te laten in de gevangenis op zijn grondgebied. 

Nu heeft het gevangeniswezen beslist om een 45-tal gevangenen over te plaatsen naar andere inrichtingen. Vanaf vandaag zal daarmee worden gestart. Om welke gevangenissen het gaat, wordt niet gespecifieerd. "Het gaat om inrichtingen in zowel Vlaanderen als Wallonië", zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerder van het Gevangeniswezen.