Video player inladen...

Huisjesmelkerij in Leuven: doet de stad genoeg om dat aan te pakken?

Leuven is erg duur om in te wonen, maar er blijkt ook een probleem met huisjesmelkerij te bestaan. Werkelijk onbewoonbare kamer worden verhuurd aan arme Leuvenaars of aan vluchtelingen. Doet de stad eigenlijk wel genoeg om dat tegen te gaan? SP.A en CD&V vinden van wel, voor oppositiepartijen N-VA en Groen kan het beter.

In "Iedereen kiest" kregen we weer beelden te zien van schrijnende woontoestanden. Niet in sociale woningen - zoals vorige week in Gent - maar in voormalige studentenkoten die in zeer slechte staat verkeren. De reacties van aanwezige politici Mohamed Ridouani (SP.A), David Dessers (Groen), Carl Devlies (CD&V) en Lorin Parys (N-VA) waren herkenbaar: "ongelooflijk schrijnend", "onaanvaardbaar", "een stomp in de maag".

Dit is een inbreuk op de strafwetgeving en moet vervolgd worden

Carl Devlies (CD&V)

Interessanter is de vraag wat daartegen kan worden gedaan, want de stad heeft hier wel enige verantwoordelijkheid. "Sinds 2 jaar zijn wij verantwoordelijk om die huisjesmelkers aan te pakken", erkent schepen en kandidaat-burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A). "Op die twee jaar tijd hebben we 14.000 panden gecontroleerd en van die 14.000 zijn er 3.800 terug in orde gebracht." Ridouani bevestigt dat een heleboel dossiers aan het parket zijn overgemaakt. "Het parket moet wel een procedure openen."

Schepen Carl Devlies (CD&V) heeft het over "een gigantische operatie", want er zijn 40.000 panden die moeten worden  gecontroleerd. Hij heeft het over huisjesmelkerij waartegen moet worden opgetreden. "Dit is een inbreuk op de strafwetgeving en moet vervolgd worden."

De burgemeester kan op eigen initiatief panden onbewoonbaar verklaren

David Dessers (Groen)

"Het is een mensenrecht om in een hygiënisch huis te wonen en om er kinderen te slapen te leggen in een brandveilige omgeving", vindt Lorin Parys (N-VA). "De burgemeester heeft nog een instrument in zijn arsenaal zitten. Dat is het sociaal beheersrecht." Daarbij neemt de stad zelf het beheer over van een gebouw, waarop ze het pand kan verhuren nadat de nodige herstellingswerken zijn uitgevoerd. "De burgemeester heeft ook de bevoegdheid om een pand onbewoonbaar te verklaren."

"De burgemeester kan op eigen initiatief panden onbewoonbaar verklaren", zegt ook David Dessers (Groen). "Onbewoonbare en ongeschikte panden komen op en lijst terecht en daar komt automatisch een voorkooprecht ten gunste van de stad aan te pas. Op dit moment doet de stad daar weinig mee."

Bekijk hieronder het debat in "Iedereen kiest".

Video player inladen...