Ivo Belet (CD&V): "Draagvlak fiscale voordelen profclubs dreigt onhoudbaar te worden"

Europees Parlementslid Ivo Belet (CD&V) vindt dat de Pro League in actie moet komen om matchfixen en witwaspraktijken in het voetbal aan te pakken. Zoniet dreigt het politieke draagvlak onhoudbaar te worden voor fiscale voordelen voor de profclubs. Die fiscale voordelen zijn toegekend omdat clubs zich onder meer bezighouden met jeugdopleiding.

"De Belgische competitie is een uitstalraam voor de hele wereld", zegt Belet in "De Wereld vandaag" op Radio 1. "Een ideale situatie zou zijn dat we de clubs verplichten om iets te ondernemen. Profclubs in België krijgen veel fiscale voordelen van de overheid. Het politieke draagvlak daarvoor wordt totaal onhoudbaar als er geen actie komt."

Ofwel gaan jullie zelf de zaak reguleren, ofwel komen we zelf met een concreet voorstel

Europees Parlementslid Ivo Belet (CD&V)

Belet merkt op dat het schandaal dat vandaag aan het licht is gekomen ook Europees uitdeint. "Dan is het belangrijk dat de Europese Commissie hiervan gebruik maakt om te zeggen: heren, nu is het gedaan. Ofwel gaan jullie zelf de zaak reguleren, ofwel komen we zelf met een concreet voorstel."

Hij wijst erop dat er een concreet voorstel op tafel ligt waarbij de vergoedingen van makelaars zouden worden begrensd en waarbij zware sancties worden voorzien voor sjoemelende makelaars. "De clubs liggen dwars", aldus Belet. "De clubs willen hun handen vrijhouden." 

Dat er moet worden nagedacht over de afschaffing van het transfersysteem, beaamt Ivo Belet. "Zomaar afschaffen is niet realistisch. Je moet dat bekijken op wereldniveau." Tegelijk wijst Belet erop dat de belangrijkste voetbalclubs tot nader order nog altijd Europees zijn. Een  initiatief van UEFA zou volgens hem dus niet misstaan. Daarnaast zou de wereldvoetbalbond FIFA de regels voor makelaars dringend moeten herbekijken, vindt hij.

Beluister hieronder het gesprek met Ivo Belet in "De wereld vandaag".