AFP or licensors

Journalist Jan Hauspie: "Al het slechte in voetbal heeft te maken met transfersysteem"

Volgens journalist Jan Hauspie heeft de huidige malaise in het voetbal alles te maken met het transfersysteem. Hij pleit ervoor om dat gewoon af te schaffen. De enige verliezers zullen de malafide managers en bestuurders zijn "die envelopjes onder elkaar uitwisselen". Collega Frank Van Laeken legt uit hoe Bayat zo machtig kon worden.

Volgens Hauspie is het element matchfixing nieuw. Hij verwijst in dat verband niet zozeer naar makelaar Mogi Bayat, maar naar Dejan Veljkovic, de andere makelaar die vandaag is opgepakt. "Van hem is alleszins in het milieu geweten dat je bij hem moest zijn als er een match moest geregeld worden", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.

De ene gaat de andere niet aan de galg praten

Journalist en voetbalkenner Jan Hauspie

Waarom komt zoiets niet naar boven? "Als er wedstrijden gefixt worden, dan is meestal zowel de benadeelde partij als de partij die het in gang steekt een club en zijn het clubleiders die de opdracht geven", legt Hauspie uit. "De ene gaat de andere dus niet aan de galg praten. Het voetbal is een wereldje waar veel wordt geroddeld en waar veel verhalen worden verteld. Iedereen heeft over een ander wel iets te vertellen, maar uiteindelijk draait iedereen mee in dat wereldje en zal niemand zijn nek uitsteken om een wantoestand aan te klagen."

Het transfersysteem is nefast voor het voetbal

Journalist en voetbalkenner Jan Hauspie

Het probleem ligt volgens hem bij het transfersysteem. "Clubs houden dat in stand omdat ze zogezegd niet kunnen overleven zonder het geld van de transfers. Er wordt dan altijd gezegd dat het grote geld in de top van de piramide neerdruppelt naar de basis en die dus ook in leven houdt. Nu dat is lulkoek. Het zogenoemde trickle-down effect bestaat niet."

"Het transfersysteem is nefast voor het voetbal", vindt Jan Hauspie. "Het creëert grote ongelijkheid, waardoor clubs in problemen komen en zich overleveren aan al dan niet malafide overnemers en misschien ook wel matchen gaan regelen. Je krijgt dan ook een netwerk van makelaars die daarin ronddraaien en die transfer doen en daarop geld verdienen en in de slag zitten met clubs."

Niet reguleren wat makelaars doen, maar het transfersysteem afschaffen

Journalist en voetbalkenner Jan Hauspie

Hauspie ziet maar één oplossing. "Niet reguleren wat makelaars doen, maar het transfersysteem afschaffen. De enigen die daar schade van  zullen ondervinden, zijn makelaars en bestuurders die envelopjes onder elkaar uitwisselen. Het voetbal zou er alleen maar bij gebaat zijn."

Beluister hieronder het interview met Jan Hauspie in "De wereld vandaag".

Commissie

Nog in "De wereld vandaag" legt sportjournalist Frank Van Laeken uit hoe Bayat zo machtig kon worden (zie audio onder). "Hij is opgegroeid in het voetbal. Hij heeft 7 jaar aan de zijde van zijn oom gewerkt bij Sporting Charleroi. Toen kwam er een conflict en is hij daar buitengegooid. Dat was in 2010. Toen is hij makelaar geworden."

"Zijn werkwijze is blijkbaar dat hij minder commissie eist dan andere makelaars. De meesten vragen rond de 10 procent commissie per transfer, grote buitenlandse makelaars vragen 15 tot 20 procent of zelfs meer. Hij zou maar 7 procent hebben gevraagd en in een interview zei hij ooit dat hij soms gratis werkte."

"Zo maak je vrienden en als je dan ook nog eens een goeie verkoper bent, bouw je relaties op. Die zijn dusdanig ontspoord dat hij op een bepaald moment bij Anderlecht ongeveer exclusief alles transfers mocht doen, van de toenmalige manager Herman Van Holsbeeck. Zo krijg je een macht die erg ongezond is."

"Op die manier heeft Bayat een monopolie van de makelaarsmarkt gemaakt. Vroeger zaten spelers veel meer verspreid en moesten clubs bij 6, 7 of 8 makelaars aankloppen als ze een bepaalde speler wilden. Intussen was 1 telefoontje met Bayat genoeg om een speler te strikken."

"De loyauteit van spelers ligt steeds minder bij hun club en steeds meer bij hun portemonnee", zegt Van Laeken nog. "Daarvoor hebben ze niet de clubvoorzitter of de supporter nodig, maar hun makelaar."