James Arthur Photography

Kernfysicus Frank Hardeman nieuwe topman nucleaire waakhond FANC

Vanmiddag heeft het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) officieel zijn nieuwe topman voorgesteld. Kernfysicus Frank Hardeman zal de komende zes jaar onze nucleaire waakhond leiden. De 57-jarige Hardeman is al sinds begin mei in functie, maar wilde eerst het Agentschap wat beter leren kennen vooraleer de pers officieel te woord te staan.

Hardeman is sinds eind jaren 80 actief in de nucleaire sector, eerst als onderzoeker en daarna als medewerker bij het Studiecentrum voor kernenergie in Mol (SCK).  Tot zijn overstap naar het FANC was hij adjunct directeur-generaal bij het SCK, belast met de leiding over zowat 700 medewerkers en een 70-tal doctoraatsonderzoekers. In tegenstelling tot zijn twee voorgangers bij het FANC Willy De Roovere en Jan Bens is hij nooit actief geweest bij Electrabel.

Amper een paar maanden na zijn aanstelling wordt Hardeman geconfronteerd met één van de zwaarste crisissen uit de nucleaire geschiedenis van onze land. Vanaf eind deze week liggen er 6 van de zeven kernreactoren uit door herstellings- en onderhoudswerken. Dat is nog nooit eerder gebeurd en doet de vrees voor stroomtekorten opnieuw opflakkeren.

Hardeman erkende op zijn persconferentie nog eens dat de problemen met het beton in vier van onze kernreactoren wellicht beter hadden kunnen worden opgevolgd. Maar de nucleaire veiligheid is nooit in gevaar geweest, zo benadrukte hij. De controles van het FANC waren in eerste instantie gericht op de essentiële, gevoelige onderdelen van de kernreactoren zelf, zoals de reactorvaten en de pompen en veiligheidskleppen van de koelcircuits. Niet zozeer dus op het beton van een aangrenzend gebouw waarin de tweedelijns veiligheidssystemen zijn ondergebracht. Het FANC was weliswaar op de hoogte van de voortdurende betonherstellingen en volgde de vorderingen ook op. Maar het was tot eind vorig jaar van oordeel dat die herstellingen voldoende waren om inslagen van vliegtuigen te kunnen opvangen. Pas eind 2017, na ingelicht te zijn door Electrabel over de snelle betondegradatie in Doel 3, eiste het FANC een grondigere doorlichting van de drie andere kernreactoren met eenzelfde gebouw. Vorige week al had Hardeman al in de parlementaire subcommissie nucleaire veiligheid dezelfde analyse gemaakt.

Hardeman benadrukt dat veiligheid voor het FANC op de eerste plaats komt, en zijn organisatie volledig onafhankelijk staat van de administratie energie en economie. Over de bevoorradingszekerheid spreekt het FANC zich niet uit. De veiligheid staat voorop. En over die veiligheid wil het FANC nu veel sneller en transparanter communiceren, zo benadrukt Hardeman nog.

Meest gelezen