Video player inladen ...

De soms rare logica in de makelaarswereld van het voetbal : hoe werkt het?

Het probleem waar we nu mee te maken krijgen in het voetbal, komt er door het systeem van de transfers. Want er is een rare logica: een makelaar wordt niet betaald door de speler die hij vertegenwoordigt, maar door de tegenpartij. Dat zegt althans makelaar Stijn Francis, die onder meer de belangen van Rode Duivel Dries Mertens behartigt, in "De afspraak"."Daar zit een groot probleem", zegt hij.

Het systeem van voetbalmakelaars in België vertoont heel wat uitwassen. Er loopt vanalles fout, er is te weinig transparantie, er zijn verdachte geldstromen...  Er is te weinig regulering, vinden sommigen. 

"We hadden een makelaarswetgeving, maar we moesten die opheffen in 2011, omdat we anders veroordeeld zouden worden door Europa", vertelt Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA). Sporteconoom Wim Lagae zegt dat de deregulering voor makelaars sindsdien te ver is doorgeslagen. 

Stijn Francis is de makelaar van onder meer Dries Mertens en Toby Alderweireld. Hij ontkent dat de deregulering voor makelaars te ver is doorgeslagen - "er zijn wel degelijk vijf aparte reguleringen, met ook nog regels van de voetbalbond" - maar stelt dat het probleem zich in het voetbal helemaal anders situeert, bij de transfers. 

Je krijgt een tweede discussie, makelaar-club, die losstaat van de discussie makelaar-speler

"Spelersmakelaars moeten de speler vertegenwoordigen. Maar door wie wordt de makelaar betaald? Niet door de speler die ze vertegenwoordigen, maar door de tegenpartij", legt Francis uit.

"Dat betekent: als een advocaat, een boekhouder en een bakker heeft, dan betaalt u die, want die geven u diensten. Maar ik als speler, die een makelaar heb, moet de makelaar niet betalen, waardoor de tegenpartij de makelaar betaalt die voor mijn belangen moet optreden. Dan krijg je een tweede discussie, makelaar-club, die volledig losstaat van club-speler, en die makelaar gaat voor zichzelf onderhandelen. Die gaat eigenlijk tegen de speler beginnen te onderhandelen. En waar ziet die het grote geld? Bij de transfers. Daar gaat hij een deel van afromen, en daar zit een groot probleem." 

Lagae vindt dat er te weinig kwaliteitszorg is bij de instroom in het beroep van voetbalmakelaar. Hij stelt voor om de zomertransfermarkt te harmoniseren en in te korten, maar de gasten aan tafel zijn het erover eens dat zoiets op hoger niveau - internationaal en Europees - het best kan. 

VIDEO: bekijk hieronder "De afspraak". De uitzending stond volledig in het teken van het gerechtelijk onderzoek in het Belgisch voetbal met in de studio: voetbaljournalist Peter Vandenbempt, spelersmakelaar Stijn Francis, sporteconoom Wim Lagae en minister van sport Philippe Muyters.

Deze Video is niet meer beschikbaar. Waarom?