Video player inladen ...

Mensenrechtenorganisaties klagen het terugsturen van Afghanen aan

Aan het Europees Parlement in Brussel heeft Amnesty International samen met andere organisaties geprotesteerd tegen het terugsturen van Afghanen vanuit Europa. De mensenrechtenorganisatie spreekt van een "rampzalige humanitaire toestand" in Afghanistan, waarbij het terugsturen van mensen niet zonder risico is.

Video player inladen ...

De actievoerders zijn bijeengekomen naar aanleiding van een overleg in het Europees Parlement over de samenwerking tussen Afghanistan en Europa. "Bij het overleg is er een soort raamwerk uitgewerkt, waarbij ontwikkelingshulp gekoppeld wordt aan het terugnemen van Afghanen door Afghanistan", zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International in ons land. "We grepen die gelegenheid aan om onze eisen kracht bij te zetten dat er geen mensen teruggestuurd mogen worden naar Afghanistan, want dat is geen veilige plek", klinkt het.

"Desastreus humanitair toestand"

In juli maakte de Verenigde Naties bekend hoeveel doden er in Afghanistan tijdens de eerste helft van dit jaar zijn gevallen. Dat waren er ongeveer 1.692 en er waren ook meer dan 3.400 gewonden. De meeste slachtoffers vielen door gewapende aanvallen en zelfmoordaanslagen. De VN spreekt van de dodelijkste zes maanden in tien jaar. "De hoofdstad Kaboel is volgens de VN een van de gevaarlijkste plaatsen in Afghanistan geworden. Het is niet meer geschikt om binnenlandse vluchtelingen op te vangen", zegt De Graeve.

Volgens Amnesty International is de humantaire toestand "desastreus": "Er is gebrek aan voedsel, onderwijs en gezondheidszorg. Een groot deel van het land is in de handen van de taliban", zegt de directeur van de organisatie.

Video player inladen ...
De asielaanvraag van de Afghaanse Sami Rustam werd geweigerd: "Als ze me terugsturen dan loop ik groot gevaar"