Michael Bloomberg keert terug naar de Democratische stal in de VS

De voormalige burgemeester van New York heeft zich laten inschrijven als lid van de Democratische partij in de Verenigde Staten. Bloomberg die zich lange tijd als onafhankelijk politicus profileerde, keert zo terug naar de partij waar hij eerder al lid van was.

"Vandaag heb ik mij laten registreren als Democraat. Ik ben het grootste deel van mijn leven lid geweest. Ik doe dat omdat we Democraten nodig hebben om het systeem van "checks and balances" te verdedigen en ons land heeft dat nu dringend nodig."

Zo kondigde Michael Bloomberg op sociale media zijn terugkeer naar zijn vroegere partij aan. "Op cruciale ogenblikken in de geschiedenis van de VS heeft een van de twee partijen altijd een dam opgeworpen tegen diegenen die onze grondwet bedreigen".

De 76-jarige miljardair Bloomberg is de oprichter van het gelijknamige financiële persbureau. Hij was lange tijd Democraat en stapte daarna over naar de Republikeinen. Tussen 2001 en 2013 was hij burgemeester van New York. In 2007 stapte hij uit de Republikeinse partij en ging hij als onafhankelijke door in de politiek.

De voorbije jaren stond hij erg kritisch tegenover de Republikeinse president Donald Trump. Ook gaf Bloomberg 80 miljoen dollar aan de Democraten om bij de volgende verkiezingen in november de controle over het Huis van Afgevaardigden te heroveren. Hij gaf ook 20 miljoen dollar aan de Democraten in de Senaat. Bloomberg financiert ook campagnes om de klimaatverandering tegen te houden of het wapenbezit aan banden te leggen.

Waarnemers sluiten niet uit dat Bloomberg in 2020 een gooi wil doen naar de Democratische nominatie voor presidentskandidaat.