Videospeler inladen...

Nieuwe podcast "Vranckx & Byloo": IS op zoek naar tweede adem en de opkomst van populisme in Italië

De opkomst van het populisme in Italië, het weinig benijdenswaardige lot van wetenschappers in Irak en een nieuwe theatershow van de dochter van Bram Vermeulen. Dat, en de eerste “verjaardag” van de val van IS-bolwerk Raqqa ook, natuurlijk. Daarover gaat de eerste aflevering van de nieuwe podcast "Vranckx & Byloo".

Eén keer per maand, op vrijdagochtend, een klein uurtje de tijd nemen om te bespreken hoe de wereld ervoor staat: dat is "Vranckx & Byloo". Ze nemen de koorts van de planeet, compleet met de brandhaarden en de bloemen op de mesthoop. En de evoluties die de media schromelijk over het hoofd hebben gezien: 

In de eerste aflevering reizen we van het “kalifaat” naar het hart van Europa. Wat leert het ons over Italië als de minister van Buitenlandse Zaken Salvini op een luchthavenshuttle spontaan onthaald wordt op een opvoering “Bella ciao”? Mogen we juichen voor Irak nu de universiteit van Bagdad zijn intrede maakt in een prestigieuze ranking? En wat is dat EMNI precies, IS’ hoop in bange dagen?

Maar we komen ook te weten waarom Vranckx de volgende weken de vaderlandse theaters afschuimt (naar eigen zeggen gelukkig niet als zanger) én we krijgen het antwoord op een prangende vraag die Vincent hem altijd al wilde stellen.

We gaan er onze heel eigen cocktail van maken, met elementen die ons allebei prikkelen

Rudi Vranckx

Hoe Vranckx en Byloo Vranckx & Byloo werden? “Als radiomaker heb ik Rudi zo’n beetje op speed dial staan”, legt Byloo uit. “Eerste hulp bij internationale calamiteiten! (lacht) Nee, serieus: telkens als de wereld ergens in brand staat, bij elke aanslag, of gewoon als ik iemand nodig heb om de Israëlisch-Palestijnse kwestie nog eens uit te leggen, heb ik maar één devies. Who you gonna call? Rudi!”

“Dit zou langer moeten duren. Dat is het gevoel dat ik altijd heb bij die radiogesprekken”, vult Vranckx aan. “Het zit gewoon altijd heel snel goed. Alleen laat radio met zijn strakke formats, net als tv in zekere zin trouwens, weinig ruimte om diepgaand op een onderwerp in te gaan. Met onze nieuwe podcast nemen we nu drie kwartier de tijd om ongedwongener te werk te gaan. We gaan er onze heel eigen cocktail van maken, met verschillende elementen die ons allebei persoonlijk prikkelen. Thema’s over wat in de wereld gebeurt, in de brede zin, en cultuur.”

“Ik wil beter begrijpen wat er allemaal speelt bij de grote conflicten en brandhaarden van het moment”, gaat Byloo verder. “Maar ik wil vooral meer inzicht krijgen in de mondiale uitdagingen van deze tijd – migratie, klimaat, de clash der culturen – en hoe die inwerken op de geopolitieke verschuivingen die volop aan de gang zijn.” 

Zo’n podcast van een klein uur, dat is toch nog iets anders dan een telefoontje van drie minuten. Of ze na de opname van de eerste aflevering nog geen spijt hebben? Byloo grijnst. “De eerste aflevering voelde alsof we nooit iets anders hebben gedaan.”

"Vranckx & Byloo", vanaf vandaag één keer per maand, op vrijdagochtend. De eerste aflevering is nu beschikbaar via het kanaal VRT NWS Podcasts op alle gangbare podcastapps. Beluister ook onze producties "Björn in the USA" en "De afspraak op vrijdag". 

Meest gelezen