ROBIN UTRECHT

Nieuwe Europese CO2-uitstootnormen van 35%: het einde van de sportwagens?

Gisteravond sloten de EU-lidstaten een akkoord voor 35 procent minder CO2-uitstoot tegen 2030. Het akkoord heeft gevolgen voor fabrikanten, “maar er is naast een luchtkwaliteitsdrive ook een economische drive en dus winstgevend”, zegt Kris Vanherle, onderzoeker bij Transport & Mobility. 

“De studies van de Commissie tonen alleszins aan dat 35 procent minder uitstoot haalbaar is. In principe is dat wel mogelijk met gewone wagens, maar om het echt haalbaar te maken moeten we overschakelen naar elektrische wagens”, zegt Kris van Vanherle. De grootste uitdaging is volgens Vanherle  voor de fabrikanten: “Zij moeten hun fabrieken helemaal omvormen om elektrische wagens te produceren en dat kost wel wat geld.” 

Dat onderschrijft ook ACEA, de federatie van de Europese auto-industrie in een persmededeling. De sectororganisatie vreest voor de concurrentie­kracht van de industrie, voor de werkgelegenheid en de consument: “De Europese instellingen moeten een akkoord sluiten dat zowel het leefmilieu als de industrie beschermt, maar ze mogen de betaalbare en comfortabele mobiliteit voor de burgers niet uit het oog verliezen”, zegt Erik Jonnaert, de Belgische secretaris-generaal van ACEA.  

Vanherle erkent dat de elektrische wagens duurder zijn dan gewone auto’s, maar ziet dat niet als een belemmering. “Tegen 2025 zullen elektrische wagens evenveel kosten als gewone wagens, dat zorgt er juist voor dat de switch economisch interessant is.”

Is dit het einde van de sportwagens?

De nieuwe uitstootnormen zijn van toepassing op het wagenpark van de autofabrikant, alles wat hij verkoopt moet gemiddeld 35 % minder uitstoten. “We zullen dus nog Porsches zien in het straatbeeld, maar die moeten dan op het niveau van het wagenpark gecompenseerd worden door de verkoop van elektrische wagens. De producent moet zijn aanbod zo balanceren dat hij die doelstelling haalt, want de straffen zijn redelijk streng”, aldus Kris Vanherle, onderzoeker bij Transport Mobility.   

Meest gelezen