Video player inladen ...

Het Taylor Swift-effect: opvallend meer jonge kiezers registreren zich voor de Amerikaanse verkiezingen

De oproep van de populaire Amerikaanse zangeres Taylor Swift is niet in dovemansoren gevallen. Na haar post op Instagram hebben zich opvallend meer mensen geregistreerd als kiezer voor de tussentijdse Amerikaanse verkiezingen van 6 november. Zo'n 240.000 nieuwe registraties liepen binnen, waarvan 102.000 van jonge kiezers tussen de 18 en 29 jaar.

De 28-jarige Swift bekende afgelopen maandag voor het eerst kleur en schreef op Instagram dat ze voor de Democraten zal stemmen. Meteen hield ze ook voor haar 112 miljoen volgers een warm pleidooi om gebruik te maken van hun stemrecht.

En dat heeft blijkbaar zijn effect niet gemist: 48 uur na haar Instagrampost telde de non-profitwebsite vote.org 240.000 nieuwe registraties.

Uiteraard kan de impact van Swift niet echt worden gemeten. "In oktober is er altijd een piek, omdat de deadline om te registeren dan valt", legt vote.org uit. Maar volgens de site is de hoge toename in het aantal kiezers tussen de 18 en 29 jaar wél opmerkelijk. Van de 240.000 registraties kwamen er 102.000 van jonge kiezers. Ter vergelijking: in september registreerden zich nog 190.000 mensen. 

(Lees verder onder de post.)

Ook Amerikaans president Donald Trump -een Republikein- reageerde op de uitspraken van Swift. "Ik vind Taylors muziek nu 25 percent minder goed", vertelde hij met een knipoog aan journalisten in het Witte Huis.