President Yameen wil blikbaar dan toch niet de macht uit handen geven. Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

President Yameen van de Malediven weigert zijn verkiezingsnederlaag te erkennen

President Abdulla Yameen heeft bij het Hooggerechtshof van de Malediven een klacht ingediend tegen de verkiezingen van vorige maand. Die zijn gewonnen door de oppositie, maar de president legt zich daar niet bij neer.

Eind september werden de presidentsverkiezingen op de archipel ten zuiden van India verrassend gewonnen door oppositiekandidaat Ibrahim Mohamed Solih. Nochtans zit het land stevig in de greep van president Abdulla Yameen.

De president leek eerst zijn nederlaag toe te geven, maar heeft zich nu blijkbaar bedacht. Vandaag heeft zijn advocaat een klacht ingediend bij het Hooggerechtshof. Volgens de president is er bij de verkiezingen gesjoemeld en is het resultaat dus niet geldig. Normaal moet de machtsoverdracht op 17 november een feit zijn.

De klacht van de president kan de politieke crisis op de eilandengroep opnieuw fors doen escaleren. De oppositie vreest dat de president zich aan de macht zal blijven vastklampen. Begin dit jaar heeft Yameen enkele leden van het Hooggerechtshof laten oppakken nadat dat hof besloten had dat de arrestaties van een aantal opposanten ongeldig waren. Daarop heeft het Hooggerechtshof die beslissingen ingetrokken en zich geschikt naar de wensen van de president.

De Malediven tellen slechts 427.000 inwoners, maar zijn strategisch erg belangrijk in de Indische Oceaan. Onder Yameen heeft het land nauwe banden aangeknoopt met China en een vrijhandelsakkoord gesloten. India kijkt met bezorgdheid toe. De verkiezingsresultaten waren dan ook een opsteker voor India dat in de regio in een machtsstrijd is verwikkeld met China.