Separatisten verliezen meerderheid in Catalaanse parlement

De separatistische coalitie in Catalonië heeft dinsdag haar meerderheid verloren. De coalitie bestaat uit de linkse ERC en de JuntsXcat van de afgezette en naar België gevluchte minister-president Carles Puigdemont. De partijen liggen echter al maanden overhoop over de vraag wat ze moeten doen met diens stem en die van andere gevluchte of gevangen gezette separatistische politici.

De meer gematigde ERC had ermee ingestemd dat er voor haar geschorste volksvertegenwoordigders vervangers zouden komen, terwijl de coalitiepartner dit weigerde. De JuntsXcat wil immers dat haar vier mandatarissen nog kunnen blijven stemmen.

Dinsdag sloot de ERC zich bij de oppositie aan, om te vermijden dat de stemmen van haar geschorste mandatarissen regionaal parlements­voorzitter Roger Torrent (van de ERC) aan gerechtelijke vervolging zouden kunnen blootstellen.

Doordat nu de stemmen van de JuntsXcat geblokkeerd zijn, zijn de partijen die de coalitie van minister-president Quim Torra schragen in de minderheid gesteld. Zij beschikken over slechts 61 van de 135 zetels in het Catalaanse parlement.

De oppositie dringt reeds aan op vervroegde regionale verkiezingen.