copyright cornershopcreative

The Center for Victims of Torture wint 7de Dr. Guislain Award

Een Amerikaanse organisatie die werkt met en voor slachtoffers van foltering heeft de prestigieuze Dr. Guislain Award gewonnen. The Center for Victims of Torture vangt slachtoffers op en geeft trainingen aan begeleiders van getraumatiseerde mensen. De prijs is een samenwerking tussen het Gentse Dr. Guislain Museum en Janssens Research and Development. Alternerend wordt de prijs in Gent en New York uitgereikt, voor de 7de editie was New York aan de beurt. De prijs is een goeie 45.000 euro waard.   

foto heartlandalliance.org

De Dr. Guislain Award bekroont mensen of organisaties met een bijzondere verdienste in de strijd tegen taboes en stigma's in verband met geestelijke kwetsbaarheid. Ondertitel van de prijs is trouwens "Breaking the Chains of Stigma". De internationale jury bestaat uit psychiaters, historici en kunstenaars. Meest bekende jurylid is auteur Siri Hustvedt, de echtgenote van Paul Auster.    

Help slachtoffers van fotering er weer bovenop

Sinds 1985 heeft The Center for Victims of Torture al 33.000 slachtoffers van foltering geholpen. De organisatie heeft centra in Minnesota, Georgia, Ethiopië, Kenia, Uganda en Jordanië. Het centrum geeft vooreerst medische en psychische hulp. Slachtoffers van foltering lijden nog lang aan chronische pijnen, ademhalingsmoeilijkheden en andere gezondheidsklachten. De psychische problemen zijn niet min: angst, depressie, paniekaanvallen. Maar genezing is mogelijk en dus ook de reïntegratie in de samenleving.

U hebt een bijzonder harde taak, uw opdracht is het om de geest weer in het lichaam te krijgen

uitspraak van een behandeld slachtoffer

Het centrum doet ook aan sociaal werk en verbindt slachtoffers met organisaties die hen een stuk op weg kunnen helpen naar een job, huis, kortom volwaardig medeburgerschap. Voorts leidt The Centre for Victims of Torture voortdurend nieuwe vrijwilligers op die overal te wereld gefolterde mensen kunnen opvangen. Onnodig te zeggen dat ze ook actie voeren tegen elke vorm van marteling. 

Het Centrum probeert iets te doen aan de schaamte die bestaat bij de slachtoffers van foltering, ook via culturele activiteiten. Net omdat dit zo moeilijk is, verdient het Centrum de prijs.
Patrick Allegaert, directeur Dr. Guislain Museum
copyright founadtionbeyondbelief.org

Meer informatie vindt u hier