Video player inladen ...

Vandenbempt over de eerdere klacht van Westerlo en het gejuich in de voetbalwereld nu Bayat in het vizier komt

Sportjournalist Peter Vandenbempt heeft tekst en uitleg gegeven bij de affaire die de voetbalwereld momenteel op zijn kop zet. "Er is een theorie dat het terug te brengen is tot een strafrechtelijke klacht van Westerlo, die te maken heeft met matchfixing." Mogi Bayat op zijn beurt is volgens Vandenbempt op zijn minst controversieel te noemen. "Het gejuich in de voetbalwereld is oorverdovend luid."

"Een zeer grote affaire", zo omschrijft sportjournalist Peter Vandenbempt het onderzoek dat de Belgische voetbalwereld op haar grondvesten laat daveren. "Als er huiszoekingen zijn bij de grootste clubs van het land, als onze twee beste scheidsrechters meegenomen zijn voor verhoor, als de trainer van de landskampioen niet opdaagt bij zijn club, als je ziet hoeveel agenten er worden opgezet, hoeveel huiszoekingen er zijn, dan weet je dat het affaire van een grote omvang is. Na afloop zal blijken wie er naar huis mag en wie niet. Wie wordt aangehouden, zit in zware papieren."

In de voetbalwereld lijkt iedereen vooral geschrokken van de arrestatie van de twee scheidsrechters, zegt Vandenbempt. "De rol van die twee moet wel nog blijken. Hypothetisch: als zou blijken dat ook zij in de macht zijn van makelaars, dan is dat een gigantisch probleem. Maar misschien zijn het ook gewoon getuigen, dat moet wel blijken."

"Dit is heel slecht voor het Belgische voetbalimago, maar veel later kan het een goede zaak zijn én dat de zaak wordt uitgemest. Dat zou een goede zaak zijn."

Valt dit onderzoek terug te voeren naar een klacht van Westerlo?

Een affaire die mogelijk terug te voeren is tot een klacht van voetbalclub Westerlo vorig jaar. "Er is een theorie dat het terug te brengen is tot een strafrechtelijke klacht, die te maken heeft met matchfixing. Die werd ingediend door Westerlo."

Er is een theorie dat het terug te brengen is tot een strafrechtelijke klacht, die te maken heeft met matchfixing. Die werd ingediend door Westerlo

Die club degradeerde twee seizoenen geleden en was heel ongelukkig over de afloop van de degradatiestrijd - die in het voordeel van Moeskroen uitdraaide. "Er waren toen heel wat problemen met de licentie van Moeskroen, omdat het duidelijk was dat Moeskroen in handen was van makelaars. Dat is volgens het FIFA-reglement verboden. Maar ze hebben er daar toen een mouw aangepast, iets waar enorme onvrede over was."

Vandenbempt ziet ook vergelijkingen met de affaire-Bellemans uit de jaren '80. "Daar was het initiële onderzoek ook naar zwart geld in de voetbalwereld en is men uiteindelijk uitgekomen bij het kopen van de titel door Standard tegen Waterschei. Het zou kunnen dat men ook hier in de financiële malversaties is gaan zoeken om het gerechtelijk onderzoek aan de gang te krijgen en voldoende zwaarwichtig materiaal te hebben en dat men zo bij de matchfixing uitgekomen is."

"Onder voorbehoud denk ik dat het in dit geval niet zozeer zal gaan om het vervalsen van wedstrijden in het kader van gokfraude, maar misschien wel in het kader van de strijd om het behoud van twee à drie jaar geleden."

Onder voorbehoud denk ik dat het in dit geval niet zozeer zal gaan om het vervalsen van wedstrijden in het kader van gokfraude, maar misschien wel in het kader van de strijd van twee à drie jaar geleden

Over Bayat: "Zeer controversieel, gejuich bij zijn concurrenten is oorverdovend"

Mogi Bayat - de vermoedelijke spil in het onderzoek - omschrijft Vandenbempt als een "zeer controversiële figuur". "Ik kan zeggen: het gejuich in de voetbalwereld, ook bij zijn concurrenten, is oorverdovend luid. Ze rekenen erop dat hij zijn verdiende loon krijgt."

Maar hoe komt het dat Bayat zo succesvol is? "Zijn kracht is dat hij erin slaagt om clubs af te helpen van spelers die ze graag kwijt willen. En daarna probeert hij transfers te regelen. Opvallend is dat de clubs waarnaar die spelers dan verhuizen vaak Nantes, Watford of Udinese zijn." 

"Het is iemand die zich altijd tussen transfers wringt, die dingen geregeld krijgt, die een groot netwerk heeft en superintelligent is. Maar - en die verhalen zijn legio - die er ook niet voor terugdeinst om regelrechte fysieke en verbale bedreigingen te uiten als de zaken niet lopen zoals hij wil."

Bayat is iemand die zich altijd tussen transfers wringt, die dingen geregeld krijgt

Bij verschillende clubs is Bayat een tijdlang niet welkom geweest, maar altijd waaide de storm opnieuw over. Vandenbempt geeft het voorbeeld van Club Brugge. "Op een bepaald moment speelde Oulare daar, een goede voetballer, maar onhandelbaar geworden. Bayat slaagt erin om hem voor een miljoen of acht te verkopen aan Watford. Hij krijgt dingen voor elkaar, bewijst clubs diensten en dát is waarom hij zolang overleeft. Ook al omdat hij niet één grote slag wil slaan, maar tevreden is met een deel van de koek. Hij staat altijd op nummer één van de meest bedrijvige makelaars."

Herbekijk hier het integrale gesprek met Sporza-journalist Peter Vandenbempt

Video player inladen ...