Video player inladen ...

Van Quickenborne: "Als er een coalitie tegen mij komt, ga ik daar geen 6 jaar over zagen en klagen"

Als andere partijen na 14 oktober een coalitie tegen Open VLD vormen in Kortrijk, dan zal aftredend burgemeester Vincent Van Quickenborne dat aanvaarden. Dat zegt hij in "Iedereen kiest". Daarmee deelt hij een sneer uit naar Stefaan De Clerck van CD&V die de "staatsgreep" van 2012 volgens hem nog steeds niet heeft verteerd.

Het was een grote verrassing na de lokale verkiezingen van 2012: hoewel CD&V met Stefaan De Clerck als lijsttrekker de grootste partij was in Kortrijk, vielen de christendemocraten uit de bestuursboot omdat Vincent Van Quickenborne een alternatieve meerderheid op de been wist te brengen van zijn partij Open VLD, de SP.A en de N-VA. Het liberale boegbeeld schopte het zo onverwacht tot burgemeester.

"Onze stad was 150 jaar door 1 partij bestuurd en ik vond toen dat het tijd was voor verandering", blikt Van Quickenborne vanavond in "Iedereen kiest" op Eén terug. "Wat zeggen de regels in ons land? Een partij of een coalitie die meer dan de helft van de zetels heeft, mag een stad besturen. Dat zijn de regels! Dit scenario kan mij komende zondag ook overkomen."

"Als dat gebeurt, zal ik het aanvaarden", voegt hij eraan toe in een sneer naar Stefaan De Clerck. "Ik zal er niet 6 jaar over zagen of klagen. De realiteit is dat ik hoor dat collega's van CD&V alles gaan doen om het te proberen. Het zijn geruchten."