BELGA/DOPPAGNE

Vlaams minister van Omgeving en Natuur Joke Schauvliege: "Europees akkoord CO2-uitstoot niet ambitieus genoeg"

Gisteravond sloten de EU-lidstaten een akkoord voor 35 procent minder CO2 uitstoten tegen 2030. De nieuwe uitstootnormen moeten het klimaatakkoord van Parijs ondersteunen, maar niet iedereen kan zich vinden in het nieuw akkoord. 

Vlaams minister van Omgeving en Natuur Joke Schauvliege reageert ontgoocheld op het akkoord. De Belgische en Vlaamse overheid mikte op een doelstelling van 40 procent, dat het niet heeft gehaald. De minister betreurt vooral dat landen die wél altijd voor ambitieuze Europese doelstellingen pleiten, in de praktijk niet bereid blijken om ook ambitieuze Europese maatregelen te nemen. “De Europese Unie dient om gemeenschappelijke uitdagingen zoals klimaat aan te pakken zonder in onderlinge concurrentie tussen lidstaten te vervallen.”, besluit minister Schauvliege.   

De positie die de Raad heeft ingenomen schiet tekort om tegen 2030 de Europese klimaatdoelstellingen te halen 

Greg Archer van Transport & Energie

De Europese ngo-koepel Transport & Energie is net als de minister ontgoocheld over het nieuwe akkoord tussen de lidstaten.  “De positie die de Raad heeft ingenomen schiet tekort om tegen 2030 de Europese klimaatdoelstellingen te halen en de gevaarlijke klimaatverandering te vermijden die beschreven staat in het nieuwe rapport van het VN-klimaatpanel".

Maandag publiceerde de VN nog een rapport waarin staat dat de opwarming van de aarde nog tot 1,5 graden kan worden beperkt, maar dat het wel meer inspanningen moeten leveren. "De beslissing van de Europese regeringen is ontgoochelend voor de planeet", reageert beleidsmedewerker Greg Archer van Transport & Energie. "Ze toont aan hoe ver de Commissie en sommige lidstaten afgedreven zijn geraakt van klimaatleiderschap en de belangen van autoconstructeurs op de eerste plaats zetten.”