Video player inladen ...

57 huiszoekingen in binnen- en buitenland: groot onderzoek naar witwas en matchfixing in Belgische voetbalwereld

Er is een groot onderzoek naar de top van de voetbalwereld aan de gang. Vanmorgen werden in totaal 44 huiszoekingen over het hele land uitgevoerd, onder meer bij verschillende Belgische topclubs, en ook in het buitenland viel de politie op 13 plaatsen binnen. Voetbalmakelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic, ex-manager van Anderlecht Herman Van Holsbeeck en verschillende trainers en scheidsrechters zijn opgepakt. Het onderzoek draait rond witwaspraktijken en matchfixing in de Belgische voetbalwereld. Iedereen die werd opgepakt wordt verhoord als verdachte. 

Het onderzoek van het federaal parket naar de voetbalwereld draait om verdachte financiële verrichtingen in het profvoetbal. Het parket heeft in dat onderzoek vanmorgen 44 huiszoekingen over het hele land uitgevoerd. 13 huiszoekingen werden uitgevoerd in het buitenland: in Frankrijk, Luxemburg, Cyprus, Montenegro, Servië en Macedonië. In ons land namen in totaal 184 politiemensen deel, in het buitenland 36. 

De politie viel binnen bij verschillende voetbalclubs, bestuursleden, spelersmakelaars, scheidsrechters, een voormalige advocaat, een boekhoudkantoor, journalisten. Er werden verschillende documenten en dossiers in beslag genomen en verschillende personen werden ook meegenomen voor verhoor. In het buitenland vonden de huiszoekingen voornamelijk plaats op de zetels en bij de zaakvoerders van buitenlandse rechtspersonen die gebruikt zouden zijn om de verdachte financiële verrichtingen op te zetten. Daar werden documenten en tegoeden op bankrekeningen en in kluizen in beslag genomen. Volgens de Servische media zou er daar 800.000 euro in beslag genomen zijn in dit onderzoek.

FOTO: huiszoeking bij Racing Genk

Hoe is het onderzoek tot nu toe precies verlopen?

Eind 2017 werd het onderzoek opgestart na een verslag van de Cel Sportfraude, waarin gewag gemaakt werd van verdachte financiële verrichtingen. Die verrichtingen zouden opgezet zijn door sommige makelaars. Het gevolg? Verschillende betalingen zoals de verloning van spelers en trainers werden verborgen gehouden voor de overheid.  

Maar tijdens dat onderzoek doken er plots aanwijzingen op dat wedstrijden tijdens het voetbalseizoen 2017-2018 mogelijk beïnvloed zouden zijn. Daarop werd beslist om het gerechtelijk onderzoek uit te breiden: het gaat om witwaspraktijken, corruptie, fraude en matchfixing in het Belgische profvoetbal. Vanmorgen werd dan beslist om over te gaan tot de vele huiszoekingen. 

Top voetbalwereld geviseerd

En het zijn niet de minste namen die nu opgepakt zijn. Het lijkt te draaien rond spelersmakelaar Mogi Bayat - die de machtigste voetbalmakelaar in ons land genoemd wordt. Hij werd vanmorgen opgepakt. Hij is nog maar acht jaar spelersmakelaar en komt door zijn flamboyante stijl regelmatig in de media. Hij regelde al transfers bij bijna alle topclubs, onder meer bij Anderlecht, Club Brugge, AA Gent, Charleroi en Racing Genk. En ook makelaar Dejan Veljkovic is opgepakt. 

Bij bijna alle topclubs in ons land zijn er ook huiszoekingen aan de gang. Het gaat onder meer om Club Brugge, Anderlecht, Standard, AA Gent, Racing Genk, Lokeren, Mechelen, Oostende en Kortrijk. Ook Club Brugge-trainer Ivan Leko, ex-manager van Anderlecht Herman Van Holsbeeck,  drie topmensen van KV Mechelen waaronder mede-eigenaar Olivier Somers en scheidsrechters Bart Vertenten en Sébastien Delferière zijn volgens bronnen meegenomen voor verhoor. Ook voormalig advocaat Laurent Denis werd opgepakt.

Advocaat Walter Van Steenbrugge was bij de huiszoeking bij Club Brugge aanwezig: "Club Brugge is niet betrokken bij het onderzoek, er is niemand van de directie die verhoord moet worden of die in verdenking gesteld is. Men is gewoon enkele administratieve stukken komen ophalen bij Club Brugge. De trainer zou wel verhoord worden nu, in welke hoedanigheid is nog onduidelijk." Verschillende clubs hebben al aangegeven dat ze meewerken met het onderzoek, maar dat ze zelf niets te verbergen hebben.

Ook twee journalisten werden opgepakt. Het gaat om twee regionale journalisten van Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad die KV Mechelen volgen. "Wij gaan ervan uit dat zij beiden worden verhoord als getuigen", laat Pol Deltour van de Vlaamse vereniging van journalisten weten. En ook voormalig advocaat Laurent Denis werd opgepakt. Hij is geen onbekende in het voetbalmilieu, eerder werd hij al veroordeeld in de zaak-Yé, een gokschandaal in het Belgische voetbal. 

Sportjournalist Peter Vandenbempt: "De bom is gigantisch"

"De bom is gigantisch. Als de trainer van de landskampioen van de radar verdwenen is, opgepakt is door de politie, als je ziet dat twee van de beste scheidsrechters meegenomen zijn voor verhoor, als er huiszoekingen zijn bij alle grote clubs van ons land, dan zie je dat dit een gigantische affaire", zegt Peter Vandenbempt in ons extra Journaal. 

Minister van Justitie: "Matchfixing ondermijnt de integriteit in de sport. Justitie werkt aan eerlijke sport"

Ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft al gereageerd op het dossier. "Matchfixing ondermijnt de integriteit in de sport. Justitie werkt aan eerlijke sport. Nationaal platform opgericht om informatie uit te wisselen en acties te ondernemen."

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) heeft intussen ook gereageerd op Twitter. "Ik vraag volledige transparantie en medewerking van de voetbalwereld aan dit onderzoek. De sporters en vooral de talrijke supporters hebben recht op een eerlijke sport."

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal"

Video player inladen ...