Matchfixing en spelersmakelaars: de termen uitgelegd

Het federaal parket voert op dit moment een groot onderzoek in de voetbalwereld. Bij zowat alle grote voetbalclubs zijn huiszoekingen aan de gang. Er zijn ook scheidsrechters, trainers en enkele invloedrijke spelersmakelaars opgepakt voor verhoor. Het gaat om een onderzoek naar witwaspraktijken, fraude en matchfixing. Voor wie niet zo bekend is met het voetbaljargon, leggen we enkele termen uit.

Een spelersmakelaar of voetbalmakelaar helpt (professionele) spelers en trainers een nieuwe club te vinden. Je kan het vergelijken met een manager van muzikanten en acteurs. De spelersmakelaar voert contractbesprekingen tussen spelers en clubs. Hij helpt ook clubs af van spelers op overschot, door voor hen een nieuwe club te vinden. 

In deze zaak is de flamboyante Mogi Bayat opgepakt. Hij staat bekend als één van de meest invloedrijke spelersmakelaars van de afgelopen jaren. Hij doet met zowat alle Belgische voetbalclubs uit eerste klasse zaken. Er zijn vermoedens dat Bayat constructies zou hebben opgezet om de lonen en commissies van spelers en trainers verborgen te houden voor de Belgische overheid.

Opvallend is het alleszins dat de bedragen van transfers de laatste jaren steeds hoger zijn geworden. Sinds Mogi Bayat actief is als makelaar zijn die op vijf jaar tijd bijna verdubbeld.

Matchfixing of wedstrijdvervalsing is het manipuleren van de uitslag van een voetbalwedstrijd om bijvoorbeeld gokkers winsten te laten maken. Spelers, trainers en/of scheidsrechters kunnen zich laten omkopen om een wedstrijd te beïnvloeden. Matchfixing in het voetbal gebeurt ook om clubs hoger in het klassement te laten eindigen.

Die matchfixing gaat misschien eerder over het vervalsen van de afloop van de competitie, onderaan in het klassement

Peter Vandenbempt, Sporza-journalist

Sporza-journalist Peter Vandenbempt vermoedt dat een klacht van Westerlo over matchfixing aan de basis zou kunnen liggen. Westerlo degradeerde twee seizoenen geleden naar tweede klasse, terwijl Moeskroen nipt in eerste klasse kon blijven. "Mogelijk is het onderzoek daar gestart, maar is men ook begonnen met andere dingen te onderzoeken", zegt Vandenbempt. "Die matchfixing gaat misschien niet zozeer over het vervalsen van wedstrijden in het kader van een gokaffaire, maar wel over het manipuleren van de afloop van de competitie onderaan in het klassement."

"Er waren ook heel wat problemen rond de licentie die Moeskroen toen heeft verkregen. Het was eigenlijk duidelijk dat Moeskroen in handen was van makelaars, wat volgens het reglement verboden is. Maar ze hebben dat toch voor mekaar gekregen via allerlei omwegen." 

(Bekijk hieronder het gesprek met Peter Vandenbempt uit het Journaal van 13 uur)

Video player inladen ...