Video player inladen ...

Wat weten we tot nu toe over het grote onderzoek dat de Belgische voetbalwereld doet daveren?

"Een gigantische bom onder de voetbalwereld", zo wordt het grote onderzoek naar de Belgische voetbalwereld omschreven. En het stof zal niet snel gaan liggen. Maar wat is er allemaal aan de hand? We zetten op een rijtje wat we weten.

Wat is er precies gebeurd?

De politie is woensdagmorgen binnengevallen op 44 adressen in ons land, en 14 plaatsen in het buitenland: in Frankrijk, Luxemburg, Cyprus, Montenegro, Servië en Macedonië. 

Er werden huiszoekingen gehouden bij zowat alle Belgische topclubs:  Anderlecht, Club Brugge, AA Gent, Racing Genk, Standard, Lokeren,  Mechelen, Oostende, Kortrijk, 2 spelersmakelaars, 6 bestuursleden van voetbalclubs, 2 scheidsrechters en een trainer. Maar ook bij een voormalige advocaat, 2 journalisten, 2 juweliers, een boekhoudkantoor en enkele mogelijke medeplichtigen. Eén journalist ging zich spontaan aanbieden.

Lees hieronder verder.

Een overzicht bij welke voetbalclubs er huiszoekingen uitgevoerd werden
Een overzicht waar er in het buitenland huiszoekingen uitgevoerd werden

Er werden documenten, dossiers, drie luxehorloges en verpakkingen van luxehorloges (ter waarde van 8 miljoen euro), juwelen en cashgeld in beslag genomen. Op bankrekeningen en in kluizen werd voor minstens 3,6 miljoen euro aan geld in beslag genomen.

Bij de huiszoekingen, waarbij in België 184 politiemensen en in het buitenland 26 mensen werden ingezet, werden verschillende personen opgepakt.

In België werden 29 mensen meegenomen voor verhoor. 22 onder moesten voor de onderzoeksrechter verschijnen. In het buitenland werden 4 personen meegenomen. Tegen 2 van hen werd een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd.

Het zijn geen kleine namen uit de voetbalwereld die meegenomen werden: 

  • Spelersmakelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic. Zij zijn aangehouden. Ook de vrouw van Veljkovic is aangehouden. Nog een derde spelersmakelaar Karim Mejjati werd meegenomen, ook hij werd aangehouden. Nu blijkt dat ook de makelaar van Ivan Leko, Dragan Siljanoski in het dossier voorkomt, hij werd aangehouden door de onderzoeksrechter. 
  • Ivan Leko, de trainer van Brugge, werd gisteren verhoord. Nadat hij voor de onderzoeksrechter was verschenen, werd hij vrijgelaten. Hij werd in verdenking gesteld voor witwassen. 
  • Ex-manager van Anderlecht Herman Van Holsbeeck. Hij werd ondervraagd, maar woensdagavond weer vrijgelaten.
  • Twee topscheidsrechters, Bart Vertenten en Sébastien Delferière, werden ook meegenomen. Beiden werden op non-actief gezet en de voetbalbond zegt "de nodige stappen te ondernemen opdat beiden geen wedstrijden meer zullen leiden in Belgische competitie". Vertenten is aangehouden, Delferière is vrijgelaten onder voorwaarden.
  • Drie topmensen bij KV Mechelen werden opgepakt: mede-eigenaar Olivier Somers, financieel directeur Thierry Steemans en Stefaan Vanroy, de sportief directeur. Somers en Steemans zijn aangehouden, Vanroy is vrijgelaten onder voorwaarden. In een persbericht laat KV Mechelen weten dat het als club niet betrokken is bij illegale praktijken.
  • Voormalig advocaat Laurent Denis. Hij is aangehouden
  • Twee journalisten, één van Het Nieuwsblad en één van Het Laatste Nieuws. Een andere journalist van Het Laatste Nieuws ging zich spontaan aanbieden. Eén journalist van Het Laatste Nieuws en de journalist van Het Nieuwsblad werden intussen vrijgelaten. 
  • De voorzitter van Waasland-Beveren, Dirk Huyck, werd verhoord, maar mocht 's avonds weer naar huis. Ook Olivier Swolfs, CEO bij de club, werd opgepakt. Hij werd vrijgelaten onder voorwaarden. 
  • Bij Lokeren werd de rechterhand van de voorzitter verhoord, maar ook hij mocht nadien naar huis.
  • Keeper bij Waasland-Beveren Davy Roef wordt ook aan de tand gevoeld. En ook Olivier Myny wordt ondervraagd, hij speelde vorig seizoen voor Waasland-Beveren en komt nu uit voor OH Leuven. 
FOTO: huiszoeking bij Racing Genk

Lees verder onder de foto.

Waarover gaat het onderzoek?

Het onderzoek, dat eind vorig jaar opgestart werd, draait rond verdachte financiële verrichtingen in de voetbalwereld. De bal ging eind vorig jaar aan het rollen na een rapport van de Cel Sportfraude van de federale politie. De politie had lucht gekregen van verdachte financiële transacties in de eerste klasse van het profvoetbal. Die transacties gebeurden via tientallen rekening  in een bankkantoor in Genk.

Het onderzoek bestaat uit twee grote delen: enerzijds criminele organisatie, witwaspraktijken, corruptie en fraude. Maar tijdens dat onderzoek werden ook aanwijzingen ontdekt dat er matchfixing gebeurd zou zijn. Bij matchfixing probeert men de uitslagen van de voetbalwedstrijden te beïnvloeden. Hierbij zou het gaan om de mogelijke beïnvloeding van minstens twee wedstrijden in de degradatiestrijd op het einde van het afgelopen voetbalseizoen: Antwerp-Eupen en van KV Mechelen-Waasland-Beveren.

Dejan Veljkovic zou in samenspraak met 4 bestuursleden van KV Mechelen geprobeerd hebben de uitslag van deze twee wedstrijden te beïnvloeden. Hierbij lijken afspraken gemaakt te zijn met scheidsrechter Bart Vertenten en verschillende bestuursleden van Waasland-Beveren. 

Om de uitslag van de wedstrijden minder verdacht te maken, werden drie sportjournalisten gecontacteerd om positief over de scheidsrechter te schrijven.

Om wie draait het?

De spilfiguren in het hele verhaal lijken de spelersmakelaars te zijn: Mogi Bayat en Dejan Veljkovic. Zij zouden onafhankelijk van elkaar zwartgeldcircuits opgezet hebben om commissies van spelerstransfers, verloningen van voetballers en trainers en andere betalingen verborgen te houden voor de fiscus en andere betrokkenen.

De zwarte geldstromen van de Servische Veljkovic zouden gelopen hebben via buitenlandse bedrijven die op naam stonden van zijn familieleden.

De 44-jarige Bayat is dan weer een Iraanse zakenman die nog maar acht jaar actief is als voetbalmakelaar. Maar in die tijd is hij incontournable geworden: hij is uitgegroeid tot de machtigste voetbalmakelaar in ons land en heeft zowat het monopolie op de transfermarkt. Bij bijna alle grote topclubs regelde hij al transfers, als tussenpersoon tussen de voetbalclubs en de spelers. Zijn vermogen wordt geschat op 15 miljoen euro. Zijn reputatie? Goedkoop en keihard in de onderhandelingen.

Bayat zou prijzen van verschillende transfers hebben opgedreven om zijn eigen vergoedingen op te drijven. Hierbij zou hij onder andere geholpen zijn door andere spelersmakelaars en oud-advocaat Laurent Denis.