Bom onder voetbalcompetitie: welke namen worden nu genoemd in "zaak-zero"?

De voetbalwereld blijft in de ban van het gerechtelijk onderzoek dat enkele weken geleden een bom legde onder de voetbalcompetitie. Een hele resem namen passeerden al de revue, wij maakten een overzicht.

Dejan Veljkovic en zijn vriendin

Dejan Veljkovic is de op één na invloedrijkste makelaar van het land. Hij speelde als voetballer nog samen met Gilles De Bilde bij Eendracht Aalst. Nu doet hij vooral zaken met clubs als Lokeren en KV Mechelen. Veljkovic is de spilfiguur in het hele dossier. Hij werd aangehouden op verdenking van witwaspraktijken, criminele organisatie en omkoping. Zijn advocaat ging niet in beroep, dus Veljkovic blijft sowieso nog een maand langer in de cel. Ook de vriendin van Veljkovic wordt genoemd in het dossier op verdenking van witwassen en criminele organisatie. Van de raadkamer mocht ze vrijgelaten worden met een enkelband, maar ook hier zal de kamer van inbeschuldigingstelling moeten oordelen of dat effectief kan of niet.

Mogi Bayat

Mogi Bayat is de belangrijkste spelersmakelaar van het land. De Iraanse Belg behartigt de belangen van zowel spelers als trainers en heeft een voet tussen de deur bij verschillende Belgische topclubs. Het vermogen van Bayat wordt op zo'n 15 miljoen euro geraamd. De voorbije 6 jaar heeft hij ruim 9 miljoen euro winst gemaakt met transfers. Bayat wordt verdacht van witwaspraktijken en lidmaatschap van een criminele organisatie. Hij bleef aangehouden, maar ging in beroep. De beslissing of hij langer in de cel moet blijven, zal waarschijnlijk later vallen. 

Videospeler inladen...

Karim Mejjati

De derde spelersmakelaar die in het dossier genoemd wordt. Mejjati is de rechterhand van Mogi Bayat. Hij wordt verdacht van witwaspraktijken. De raadkamer besliste hem vrij te laten met een enkelband, maar het parket ging in beroep. Ook die beslissing zal over enkele dagen vallen.

Dragan Siljanoski, Walter Mortelmans en Thomas Troch

Er zijn nog drie andere spelersmakelaars genoemd in het dossier, waaronder Dragan Siljanoski. Hij is de voormalige makelaar van Ivan Leko en Anderlecht-spits Ivan Santini. Zelf speelde hij vroeger nog bij Antwerp. Hij wordt verdacht van witwaspraktijken. Volgens de raadkamer mag hij vrijkomen met een enkelband, maar de kamer van inbeschuldigingstelling zal daar finaal over moeten oordelen.

Ook spelersmakelaars Walter Mortelmans en Thomas Troch worden verdacht van criminele organisatie en omkoping. Zij zijn allebei vrijgelaten onder voorwaarden.

Laurent Denis

Laurent Denis is de juridische rechterhand van Bayat en werd eerder al veroordeeld in de zaak-Ye (de zaak rond de gokchinees). Denis trad in het verleden ook regelmatig op voor voetbalclub Anderlecht. Hij wordt verdacht - en aangehouden - van witwaspraktijk en criminele organisatie. De raadkamer besliste dat hij nog een maand langer in de cel moest zitten, maar hij ging in beroep. En dus zal ook hier de kamer van inbeschuldidingstelling de knoop moeten doorhakken.

Olivier Somers, Thierry Steemans en Stefaan Vanroy

Ook KV Mechelen lijkt nauw betrokken bij het onderzoek, nu drie bestuursleden genoemd worden in het dossier. Olivier Somers is de hoofdaandeelhouder bij KV Mechelen. Ook twee andere directieleden van KV Mechelen, Thierry Steemans (financieel directeur) en Stefaan Vanroy (sportief directeur) werden meegenomen. De drie worden verdacht van witwaspraktijken, criminele organisatie en omkoping. De raadkamer besliste dat Somers aangehouden moest blijven en Steemans de gevangenis mocht verlaten met een enkelband - maar ook hier zal de kamer van inbeschuldigingstelling nog een beslissing moeten nemen. Vanroy werd vrijgelaten onder voorwaarden.

Bart Vertenten

Bart Vertenten is topscheidsrechter in de Jupiler Pro League. Hij is aangehouden oop verdenking van criminele organisatie en omkoping. Er zouden afspraken met hem gemaakt zijn in een poging om KV Mechelen te redden in de degradatiestrijd van vorig seizoen. Hij heeft samen met zijn advocaat Hans Rieder de onderzoeksrechter gewraakt, omdat die volgens hen niet onpartijdig zou kunnen oordelen. De raadkamer besliste dat Vertenten in de cel moest blijven, maar hij ging in beroep. Nadat het wrakingsverzoek behandeld is, zal er daar een beslissing over vallen.

Sébastien Delferière

En ook de naam van een tweede topscheidsrechter duikt op in dit dossier. Sébastien Delferière is scheidsrechter in de Jupiler Pro League. Net als Vertenten wordt hij verdacht van criminele organisatie en omkoping. Bij Delferière komt er ook nog eens witwassen bij, maar in tegenstelling tot zijn collega-scheidsrechter werd Delferière vrijgelaten onder voorwaarden.

Dirk Huyck en Olivier Swolfs

Niet alleen KV Mechelen, ook voetbalclub Waasland-Beveren wordt genoemd in zaak "zero". Dirk Huyck is voorzitter van de voetbalclub, Olivier Swolfs financieel directeur. Allebei worden ze verdacht van criminele organisatie en omkoping, allebei werden ze vrijgelaten onder voorwaarden. Een van die voorwaarden is dat ze niet met de pers praten.

Ivan Leko en Peter Maes

Ivan Leko is trainer van Club Brugge. Hij heeft nauwe contacten met spelersmakelaar Veljkovic. Veljkovic behartigde de belangen van Leko toen die nog speler was bij Club Brugge en later trainer werd bij OHL. Leko noemt Veljkovic een goede vriend. Hij wordt verdacht van witwaspraktijken, maar hij werd zonder voorwaarden vrijgelaten.  

Ook collega-trainer van Lokeren Peter Maes wordt verdacht. Hij is vrijgelaten onder voorwaarden, maar in verdenking gesteld van criminele organisatie en omkoping. Dejan Veljkovic is de makelaar van Maes.

Olivier Myny en Fabien Camus

Voorlopig zijn er twee spelers in verdenking gesteld. Olivier Myny speelde vorig seizoen bij Waasland-Beveren en komt nu uit voor OH Leuven. Hij wordt verdacht van criminele organisatie en omkoping, maar is vrijgelaten. Fabien Camus op zijn beurt wordt verdacht van witwassen en criminele organisatie. De voetballer heeft momenteel geen club, maar speelde in het verleden onder meer bij KV Mechelen en Antwerp. Hij werd aangehouden door de onderzoeksrechter. De raadkamer besliste dat hij vrij mocht komen onder voorwaarden, maar het federaal parket kan nog in beroep gaan.

Journalisten Frank De Keyser, David Van den Broeck en Stijn Joris

Er zijn ook drie journalisten, van Het Nieuwsblad - David Van den Broeck - en Het Laatste Nieuws - Frank De Keyser en Stijn Joris -, verhoord door de politie. Ze werden vrijgelaten zonder voorwaarden, maar wel in verdenking gesteld van criminele organisatie en omkoping.

Een resem andere (grote) namen

Nog een hele resem andere - vaak grote - namen werden verhoord door de politie, maar zij werden niet in verdenking gesteld. Zo bijvoorbeeld Herman Van Holsbeeck, de voormalige voorzitter van Anderlecht, Johan Timmermans, de voorzitter van KV Mechelen en Roger Lambrecht, de voorzitter van Lokeren. Ook Davy Roef, keeper bij Waasland-Beveren, werd verhoord door de politie, maar vrijgelaten zonder verdenking.

Meest gelezen