“Geen sprake van dat onze journalist is ingegaan op de vraag om meer punten te geven aan scheidsrechter”

Het Nieuwsblad ontkent ten stelligste dat een voetbaljournalist van de krant extra punten zou gegeven hebben aan scheidsrechter Bart Vertenten.  “Er is geen sprake van dat onze journalist daarop zou ingegaan zijn. Dat is zeker niet het geval”, zegt Ludo Vandewalle, chef Voetbal bij Het Nieuwsblad, stellig in het Radio 1-programma “De wereld vandaag”.

Opvallend in de matchfixingzaak die het nieuws beheerst: ook drie journalisten moesten vandaag voor de onderzoeksrechter verschijnen, één van Het Nieuwsblad en twee van Het Laatste Nieuws. Ze zouden benaderd zijn door spelersmakelaar Dejan Veljkovic om een scheidsrechter goeie punten te geven in de krant. Op die manier zou die meer geloofwaardigheid hebben, ook bij gekke beslissingen.

Eén journalist van Het Laatste Nieuws en de journalist van Het Nieuwsblad werden na verhoor vrijgelaten. Ludo Vandewalle, chef Voetbal bij Het Nieuwsblad, zegt dat zijn journalist zich niet heeft laten beïnvloeden.

“De makelaar, Dejan Veljkovic, heeft naar hem gebeld en heeft geprobeerd hem te beïnvloeden. Dat is gebeurd. Maar er is geen sprake van dat onze journalist daarop zou ingegaan zijn en meer punten zou gegeven hebben aan die scheidsrechter. We zullen wel positieve quoteringen hebben gegeven, maar omdat ze het verdienden, niet op bevel van een of andere makelaar die dat vraagt.”

Niet op de hoogte

Vandewalle was vooraf niet op de hoogte dat er een poging was ondernomen om de scheidsrechter betere punten te geven. “Ik weet wel dat hij regelmatig door die betreffende makelaar werd gebeld. Dan werd die boos omdat we een speler die van hem was een 5 hadden gegeven, terwijl die volgens hem bijvoorbeeld een 7 verdiende. Dat hij regelmatig belde om daarover te klagen, weet ik wel, maar dat hij vooraf belde om bepaalde punten te geven en zeker niet voor een scheidsrechter, dat is compleet nieuw voor mij en wist ik niet.”

Vandewalle neemt het zijn journalist ook niet meteen kwalijk dat hij dat toen niet gemeld heeft. “Het is het belangrijkste dat hij er niet op is ingegaan. In de flow van alle berichten die je als journalist krijgt, was dit voor hem niet ernstig te nemen.” De chef Voetbal gaat ervan uit dat zijn journalist onschuldig is. “Na het verhoor hebben ze hem laten gaan, zonder enige verdenking of enige beschuldiging.”

Hoe is het nu met de bewuste journalist? Vandewalle: “Hij is natuurlijk aangeslagen. Het is een journalist die zijn werk probeert te doen, belt met spelers, trainers, makelaars en dan krijg je dat op je brood. Dan een nacht in de cel moeten doorbrengen, ik denk wel dat dat hard was.”