Video player inladen...

Allemaal Amerikaan: oog in oog met Elizabeth Huebsch

Elke week laat onze Amerikacorrespondent Björn Soenens een gewone Amerikaan aan het woord. Dit is het verhaal van Elizabeth Huebsch, 32 jaar, uit Des Moines, Iowa.

Maak kennis met Elizabeth Huebsch. Ik kwam haar tegen net na de stemming over rechter Kavanaugh en alle commotie errond. Elizabeth Huebsch is 32 jaar en komt uit Des Moines, Iowa. Ze kwam naar Washington om te protesteren tegen seksuele aanranding van vrouwen. 

Zelf werd ze ook een slachtoffer van ongewenst seksueel gedrag. Ook zij werd niet geloofd, werd door de politie wandelen gestuurd en verloor er een pak vrienden door. Haar belager was een populair spiritueel leider. 

Huebsch werkte vervolgens mee aan een wet in Iowa die seksuele delinquenten verbiedt om nog in de buurt te komen van hun slachtoffers. Elizabeth is zelf psychologe en sociaal werker en assistent-professor aan Grand View University. 

Ze komt wat schichtig over en lijkt zwaar getraumatiseerd. Zelf zegt ze in een fase te zitten waarin ze mannen en hun praatjes niet kan uitstaan. Ze leest zelfs geen boeken meer van mannelijke schrijvers. 

Ooit hoopt ze over die haat heen te geraken. 

Oog in oog met Elizabeth Huebsch uit Iowa. 

Allemaal Amerikaan

VS-correspondent Björn Soenens reist op zijn reportagereizen kriskras door Amerika en komt veel gewone Amerikanen tegen. Ieder heeft zijn verhaal en onze man tekent die graag op. In de loop der weken en maanden zullen de korte videoverhalen van al die Amerikanen een soort staalkaart vormen van de Verenigde Staten, een doorsnee van de diversiteit. Een soort State of the Union.

Hoe staat het land ervoor? Wat denken de gewone Amerikanen zelf? Waar dromen Amerikanen van? Wat hopen ze? Waar zijn ze bang voor? Hoe kijken ze naar hun eigen leven? In korte videogetuigenissen vertellen ordinary Americans – terwijl ze recht in de camera kijken - wie ze zijn, waar ze vandaan komen, en wat ze verwachten van hun leven.

Meest gelezen