Beieren staat voor de spannendste verkiezingen ooit

Ook in de Duitse deelstaat Beieren gaan ze vandaag stemmen. Beieren is de tweede belangrijkste deelstaat van Duitsland en een speciaaltje, want sinds jaar en dag bestuurd door dezelfde partij, de CSU, de Beierse christendemocraten. Zusterpartij van de CDU van Angela Merkel, die in de rest van Duitsland opkomt. De verkiezingen in Beieren worden met argusogen gevolgd in de rest van Duitsland en Europa. 

1. Waarom wordt er zo hard naar die Beierse verkiezingen gekeken?

Omdat ze een goede indicatie geven over de politieke machtsverhoudingen die ook in Duitsland sterk aan het veranderen zijn. Ook in Duitsland zitten de traditionele partijen wat in de verdrukking. Als er nu eens een traditionele partij is, dan is het wel de CSU in Beieren: sinds ze bestaan, sinds Beieren in zijn huidige vorm bestaat, namelijk kort na WO II, is de CSU altijd aan de macht geweest in Beieren. Praktisch altijd met een absolute meerderheid, zoals ook nu.

Maar dat ze die absolute macht zo goed als zeker kwijtspelen, staat buiten kijf. In de peiling zitten ze ver verwijderd van een absolute meerderheid. Ze staan op zwaar verlies en komen op rond de 33 procent terecht. Een van de laatste eenpartijregio's in Europa gaat dus vallen.

(lees verder onder de foto)

2. Waarom wordt de CSU afgestraft?

Niet omdat het in Beieren slecht zou gaan. Het is de rijkste regio van Duitsland, top in Europa: geen werkloosheid, hoge lonen, veilig, proper. "Laptop und Lederhosen", dat is het Beieren van nu: sterk modern economisch ontwikkeld, maar met veel aandacht voor de tradities. Het is ook het beleid van de CSU geweest, van in de jaren 50 tot nu. En met succes. 

De CSU heeft zichzelf in de vernieling gereden de laatste maanden. Ik zal één naam laten vallen: Horst Seehofer. De man die op zijn eentje verantwoordelijk is voor elke crisis binnen de Duitse regering. De man die constant ook de confrontatie met Angela Merkel aangaat.

Het zit zo: de CSU heeft schrik van de rechts-radicale AfD. De CSU vreest dat de kiezers aan de rechterkant gaan weglopen vanwege de vluchtelingencrisis de voorbije jaren. En dus wil die CSU zich zo flink mogelijk opstellen en duidelijk aantonen dat ze zich durven distantiëren van Merkel op dat vlak.

Alleen: de tactiek lukt niet: de AfD gaat wel degelijk wel doorbreken en intussen verliest de CSU extra kiezers die "de deftige Beierse partij" missen. 

3. Wie worden de winnaars?

Niet die andere grote traditionele partij, de SPD. Ook die doen het historische slecht. Maar de winst blijkt naar de Groenen te gaan. Die halen massaal de centrumlinkse CSU'er binnen en dat met een niet zo radicaal programma.

Als de peilingen kloppen, halen ze boven de 15 procent en zouden ze wel eens de enige partner kunnen zijn voor de CSU om een coalitie te vormen. Het zou uniek zijn, voor Beieren: de CSU en Groenen samen. De partij die almaar naar rechts opschoof, de vrienden van BMW en Audi, samen met de ecologisten, links, zeer politiek correct, veel minder "lederhosen" en eigenlijk ook minder "laptop".

Meest gelezen