Beurzen in New York opnieuw diep in het rood na verliezen in Europa en Azië

De Dow Jones-index moet ook vanavond opnieuw met nog eens twee procent in het rood. Ook gisteren beleefden de beurzen in New York ook al een rotdag. Het gaat om de grootste verliesronde sinds het aantreden van president Donald Trump. Ook de Europese en vooral de Aziatische beurzen kregen vandaag klappen.

De Dow verliest dus nog eens meer dan 2%, net als de bredere S&P500 overigens. De Nasdaq beperkt de klappen tot 1,2%. Vooral bedrijven uit de oliesector en de financiële waarden moesten het ontgelden in New York. Goud, de traditionele vluchthevel in tijden van onzekerheid, steeg dan weer in waarde.

Nu zijn die verliezen niet echt rampzalig, maar ze komen wel dagelijks in schijfjes. Zo heeft de Nasdaq sinds augustus al bijna 10% van zijn waarde verloren.

Eerder op de dag gleden de Europese en Aziatische beurzen uit. De Bel20 in Brussel verloor 2% en de FTSE100 in Londen en de CAC40 in Parijs deden het met een verlies van iets meer dan 1,9% ook niet veel beter. De DAX in Frankfurt hield het op een verlies van 1,48%. De verliezen in het Verre Oosten waren een pak groter. De index van de beurs van Shanghai in China verloor meer dan 5%.

En wat nu?

Aanleiding van dat alles is de onrust over de renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank en de handelsoorlog tussen Amerika en China. Ook de historisch hoge schuldenlast in de wereld baart steeds meer zorgen, onder andere bij het Internationaal Muntfonds (IMF). Vooral de VS en China hebben de voorbije jaren tijdens periodes van lage rente veel schulden opgebouwd en dat kan een probleem worden als de rente opnieuw stijgt.

Uiteraard zijn er nog andere factoren zoals de kapitaalvlucht uit groeilanden zoals Argentinië, Pakistan, India, Turkije, Zuid-Afrika en dergelijke die moeite hebben met hun betalingsbalans en hun deviezenreserves zien krimpen. Voor Europa is er de onzekerheid over de brexit en over de overheidsfinanciën en de banken in Italië.

Hoe dan ook was een correctie op de beurzen te verwachten na jaren van soms pijlsnelle koersstijgingen. VS-president Donald Trump zag in die stijgende beurswaarden een bevestiging van zijn beleid, maar die glorietijd lijkt nu even achter de rug. Trump zelf geeft de schuld aan de Federal Reserve omdat die de rente te snel zou optrekken. Toch beslist die centrale bank autonoom zonder toestemming van de president en kan ze dus de toorn van Trump naast zich neer leggen.