AFP or licensors

Rotdag voor Amerikaanse beurzen: wat is er aan de hand?

De Amerikaanse beurzen beleefden gisteren een rotdag. De Nasdaq beleefde zelfs de slechtste dag sinds 24 juni 2016, toen de uitslag van het brexit-referendum bekend werd. Beleggers tobben vooral over de oplopende rente. Ook vandaag begint de beursdag in Europa in het rood.

De Europese beurzen hadden gisteren al een slechte dag achter de rug. Maar de Amerikaanse beurzen kleurden pas echt dieprood. De Dow Jones zakte 3,15 procent, de technologiebeurs Nasdaq zelfs 4,08 procent. Voor de Nasdaq was het de slechtste dag sinds 24 juni 2016, de dag waarop de uitslag van het brexit-referendum bekend werd.

De verkoopgolf heeft verschillende oorzaken. Er is de vrees voor oplopende handelsconflicten en een wereldwijde groeivertraging. Volgens nieuwe cijfers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal de wereldeconomie dit en volgend jaar 3,7 procent groeien, 0,2 procent minder dan eerder voorspeld. Maar vooral de stijgende rente in Amerika maakt de financiële markten ongerust.

Waarom vrezen beleggers de oplopende rente?

Door de stijgende rente worden rentedragende beleggingsproducten zoals obligaties relatief aantrekkelijker tegenover aandelen. De Amerikaanse langtermijnrente bedraagt nu 3,16 procent, terwijl Amerikaanse aandelen in een jaar tijd naar schatting 2 procent opbrengen.

Tegelijk leeft de vrees dat de rentelasten en ook de loonkosten voor bedrijven zullen stijgen, wat de winst onder druk kan zetten.

Waarom zakken vooral de technologieaandelen?

Opvallend is dat vooral de technologieaandelen in de klappen delen. E-commercegigant Amazon zakte 6,15 procent, Google 4,63 procent en Netflix zelfs 8,38 procent. Deze aandelen zijn extra gevoelig voor rentestijgingen omdat hun winsten vaak verder in de toekomst liggen.

Toch valt de koersdaling van gisteren te relativeren. Ten opzichte van begin dit jaar staat het aandeel Netflix nog altijd zo'n 70 procent hoger, het aandeel Amazon zo'n 50 procent. Zowel Apple als Amazon heeft de voorbije maanden - als eerste bedrijven ooit - de kaap bereikt van een marktkapitalisatie van meer dan 1000 miljard dollar. Het is dan ook niet vreemd dat beleggers na zo'n opwaartse rit winst nemen.

Trump: "Ik denk dat de Fed gek geworden is"

Na de zware verliezen op Wall Street, heeft Amerikaans president Donald Trump nog maar eens uitgehaald naar de Federal Reserve ("Fed")", de Amerikaanse centrale bank. "Ik denk dat de Fed gek geworden is", zei hij net voor een verkiezingsmeeting in Pennsylvania. De Federal Reserve heeft de rente dit jaar al drie keer verhoogd en dat is niet naar de zin van Trump. De verkoopgolf gisteren noemt Trump een beurscorrectie die al geruime tijd kon worden verwacht.

Ook Europese beurzen in het rood

Ook vandaag zakken de beurskoersen van de Europese beurzen met bijna twee procent. De trend in de Verenigde staten lijkt zich ook donderdag verder te zetten. De beurs van New York opent iets meer dan één procent lager net als de technologiebeurs NASDAQ.