Videospeler inladen...

Cannabis is vanaf vandaag legaal in Canada, maar wat wil dat zeggen?

Vanaf vandaag, 17 oktober, is cannabis legaal in Canada. Niet alleen voor medicinaal maar ook voor recreatief gebruik. Het is daarmee het eerste grote geïndustrialiseerde land dat die stap zet. Tot nu toe was het Zuid-Amerikaanse Uruguay het enige land dat hen dat voordeed. Maar legaal wil nog niet zeggen dat alles zomaar kan. Integendeel. De verkoop en het gebruik zijn strikt gereglementeerd, en de introductie is maandenlang voorbereid.

Canada wil met de legalisering van cannabis het illegale circuit rond de drug volledig uitroeien. Dat wil zeggen dat zowel de kweek als de verkoop strikt door de overheid worden gereglementeerd.

De verkoop zal gebeuren in winkels met een speciale vergunning, en via gereglementeerde webshops. De precieze uitwerking verschilt van provincie tot provincie. Sommigen zetten een systeem op van staatswinkels, sommigen geven licenties aan private verkopers. Wie wil kopen of gebruiken moet, afhankelijk van de provincie, ouder dan 18 of 19 jaar zijn.

Hoeveel is legaal?

Het equivalent van 30 gram gedroogde cannabis. Zoveel mag een volwassene maximaal bij zich hebben. Dat mag je dus bij je hebben in de publieke ruimte, je mag die hoeveelheid zelfs meenemen op het vliegtuig, enkel voor een binnenlandse vlucht natuurlijk.

Wie liever zelf aan de slag gaat mag dat in de meeste provincies, behalve Manitoba en Quebec. Per woning tot 4 planten van maximaal 1 meter hoog is de regel. In sommige provincies mogen de planten niet zichtbaar zijn vanop de openbare weg.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Mag je wiet roken op straat?

Ook dat hangt af van provincie tot provincie. Sowieso mag je geen wiet roken op locaties waar je al geen gewone sigaretten mag roken, en dat zijn er nogal wat in Canada. Maar de meeste provincies voegen daar nog heel wat extra regels aan toe: niet in de auto, niet in buurten waar kinderen aanwezig zijn. In een aantal provincies is het zelfs enkel toegestaan in privéwoningen.

En op de highway?

Rijden onder invloed van cannabis is ten strengste verboden. Er staan zware straffen op: van het intrekken van het rijbewijs over boetes tot gevangenisstraffen voor wie zich meerdere keren laat betrappen of een ongeval met doden of gewonden veroorzaakt. Buitenlanders die betrapt worden riskeren zelfs het land niet meer binnen te mogen, mensen met een permanent verblijfsrecht maar zonder de Canadese nationaliteit riskeren deportatie.

De Canadese politie kan elke chauffeur onderwerpen aan een speekseltest, of zelfs een bloedtest. Vanaf 2ng THC per milliliter bloed ben je al strafbaar.

Stoned op het werk?

Werkgevers kunnen in principe hun eigen afspraken maken met werknemers. Maar ga er maar van uit dat stoned op het werk verschijnen op heel weinig plekken getolereerd zal worden.

En in bepaalde sectoren gelden wel heel specifieke afspraken. In het Canadese leger bijvoorbeeld. Daar is het, ook voor burgerpersoneel, verboden om nog cannabis te gebruiken 8 uur voor de dienst. Maar: als je een wapen hanteert, brandweer- of ambulancedienst hebt of met een voertuig rijdt, geldt een limiet van 24 uur. Voor militairen die bijvoorbeeld vliegen, duiken, of parachutespringen vanaf grote hoogte geldt een limiet van maar liefst 28 dagen. Ook op internationale missies zullen de Canadese soldaten geen cannabis mogen gebruiken.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Is er genoeg voor iedereen?

Ook vóór de legalisering werd al flink wat geblowd in Canada. Dat kon al legaal als het ging om medicinaal gebruik. Maar ook "recreatief", en dus illegaal, werd al heel wat cannabis gebruikt.

Als de overheid het illegale circuit wil uitroeien, moet ze in de eerste plaats zien dat ze de vraag aankan. En die vraag zal groot zijn, verwacht de Canadese overheid. De laatste voorspellingen gaan uit van een jaarverbruik van maar liefst 926.000 kilogram.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

De voorbije maanden hebben tal van officiële kwekers fors geïnvesteerd in bijkomende kweekcapaciteit. Hier en daar werden zelfs tomatenkwekerijen opgekocht om de serres in recordtempo klaar te stomen voor de kweek van cannabisplanten. Maar de verwachting is dat zeker in het begin de vraag hoger zal liggen dan het aanbod.

Een tweede bepalende factor voor het "wegconcurreren" van het illegale circuit is de prijs. Die mag niet veel hoger liggen dan op de zwarte markt. Volgens een onderzoek van consultancybureau Deloitte kost een gram illegale wiet in Canada momenteel gemiddeld iets meer dan 8 Canadese dollar.

Legale wiet zal duurder zijn, want daar betaal je accijnzen en belastingen op. De prijs zal gemiddeld iets boven 10 Canadese dollar per gram uitkomen. Maar daarvoor krijg je dus een legaal én strikt gecontroleerd product. Je zal perfect weten hoe sterk het product is dat je koopt, want de hoeveelheid THC en CBD (de actieve bestanddelen van Cannabis) moeten op de verpakking vermeld staan. 

Herbekijk ook de reportage van Terzake "Cannabis als medicijn"

Meest gelezen