Video player inladen ...

CD&V-kandidaat die werd opgepakt voor drugstrafiek, is vrijgelaten

Rediart Cankja, de CD&V-kandidaat die begin september in opspraak kwam omdat hij aan de Frans-Zwitserse grens betrapt werd met drie kilo heroïne in de wagen, is vrijgesproken. Dat berichten Het Laatste Nieuws en VTM, en het nieuws is aan onze redactie bevestigd. De man kwam op voor de Antwerpse CD&V en in het district Ekeren, maar werd door lijsttrekker Kris Peeters van de lijst gehaald.

Rediart Cankja stond op de districtlijst in Ekeren en op de gemeenteraadslijst in Antwerpen. Lijsttrekker Kris Peeters haalde hem van de lijst toen hij begin vorige maand betrapt werd aan de Frans-Zwitserse grens met drie kilo heroïne in de wagen. Cankja zat in afwachting van zijn proces in een Franse cel. Gisteren kwam hij voor de correctionele rechtbank in eerste aanleg, en die sprak hem vrij. "We kregen gisteravond informatie dat Rediart is vrijgesproken voor de Franse correctionele rechtbank," zegt Antwerps CD&V-lijsttrekker Kris Peeters aan onze redactie. "Dat is goed nieuws, in eerste instantie voor de man zelf en zijn familie." 

Peeters haalt uit naar zijn tegenstrevers

"Ik betreur dat deze zaak misbruikt is door sommige politieke partijen in de campagne. Het blijft erg belangrijk om te benadrukken dat iemand onschuldig is tot het tegendeel bewezen is." Waarom heeft Peeters Cankja dan van de lijst gehaald? "We konden niet anders door alle commotie," verdedigt Peeters zich. "We konden niet wachten tot gisteren. Er was al zoveel discussie over het feit dat er een drugstrafikant op de Antwerpse CD&V-lijst stond." Peeters geeft wel toe dat het een moeilijke beslissing was . "Men heeft zwaar ingehakt op de man, ook de pers trouwens. Die heeft de man overal voorgesteld als drugstrafikant. Dan kan je moeilijk anders dan de man van de lijst halen, zeker in een campagne die al zo hard is."

En nu? Excuses?

Kris Peeters is blij dat de uitspraak nog voor de gemeenteraadsverkiezingen is gevallen. "Wanneer de man thuis is, zal ik met hem een gesprek hebben," zegt Peeters. "Ik wil weten of hij zich nog politiek wil engageren. Wat mij betreft, zou ik dat graag hebben."

Peeters benadrukt dat het incident veel schade heeft aangericht bij Cankja en zijn familie. "Er is politiek gebruik gemaakt van de zaak om de man in een slecht daglicht te zetten terwijl hij niet veroordeeld was. Ik denk dat het hem zeer veel zou helpen als men zou zeggen dat men zich vergist heeft en dat men dat spijtig vindt."