Video player inladen...

Uitgebrande F-16 werd per ongeluk geraakt door oefenmunitie van het leger

Het F-16-gevechtsvliegtuig dat gisteren is uitgebrand op de basis in Florennes, werd geraakt door oefenmunitie van het leger zelf. Dat vernam VRT NWS uit goede bron. Bij een onderhoud vuurde een technicus per ongeluk munitie af op de F-16, vanuit een ander vliegtuig. Twee technici raakten lichtgewond en een tweede toestel liep schade op.

Op de luchtmachtbasis van Florennes in de provincie Namen is gisteren een Belgisch F-16-toestel volledig uitgebrand. Tijdens een onderhoud vuurde een technicus per ongeluk oefenmunitie af op de F-16, vanuit een ander vliegtuig. Omdat de toestellen zo dicht bijeen stonden, werd de F-16 hard geraakt en brandde volledig uit. 

Twee technici liepen gehoorschade op bij het incident en werden ter plaatse verzorgd. Een tweede gevechtsvliegtuig liep ook schade op. Het federaal parket heeft een onderzoek geopend.

Hoe veel geld er met het ongeluk in rook opging, is moeilijk uit te maken. De F-16's kregen sinds hun aankoop verschillende upgrades, waardoor het niet duidelijk is hoe veel het toestel precies waard is. Toch gaat het zeker over tientallen miljoenen.

Het Belgische leger had tot vandaag nog 54 F-16's in gebruik. De gevechtsvliegtuigen zijn gestationeerd op twee basissen: in Kleine Brogel en Florennes.

De toestellen zijn zo'n 30 jaar oud. De vervanging van de vliegtuigen is een heikel dossier, waarover de regering-Michel nog deze regeerperiode een knoop wil doorhakken.

Meest gelezen