Melania Trump op bezoek in een weeshuis in Kenia. Melania wil als first lady de nadruk leggen op het welzijn van kinderen.

First lady Melania Trump over #metoo: "Als je iemand beschuldigt van iets, kom met de bewijzen"

"Ik steun vrouwen, maar je hebt bewijsmateriaal nodig." Dat zegt de Amerikaanse first lady Melania Trump (48) in een gesprek met zender ABC, bijna een week na de controversiële benoeming van Brett Kavanaugh als nieuwe opperrechter bij het Hooggerechtshof. Ze stelt ook dat ze "de meest gepeste mens ter wereld is".

Tom Llamas van ABC had de gelegenheid om met Melania Trump te spreken tijdens haar eerste grote soloreis naar het Afrikaanse continent. De echtgenote van de Amerikaanse president Donald Trump praatte vorige week in Kenia met de zender onder meer over de #MeToo-beweging. ABC loste gisteren flarden van het interview, getiteld "Being Melania", dat morgen pas volledig wordt uitgezonden.

De manier waarop media verhalen vertellen, het is niet correct

Melania stelde dat vermeende slachtoffers van seksueel wangedrag bereid moeten zijn om hun beschuldigingen hard te maken. "Ik sta achter vrouwen en ze moeten gehoord worden, niet alleen vrouwen ook mannen. Maar je moet met bewijzen komen. Je kan niet zomaar iemand beschuldigen van seksueel wangedrag. Want soms gaan de media te ver, en de manier waarop ze verhalen vertellen, het is niet correct", vertelt de first lady

Uitspraken vallen niet uit de lucht

De uitspraken van Melania vallen net in een periode dat de benoeming van Brett Kavanaugh als opperrechter Amerika -het land en de politiek, dixit onze correspondent Björn Soenens- in tweeën splijt.

De 53-jarige conservatieve jurist wordt door een aantal vrouwen beschuldigd van aanranding en seksueel wangedrag in zijn studententijd. Een nipte meerderheid in de Senaat keurde vorig weekend zijn benoeming onder luid protest goed.

Tijdens zijn presidentiële campagne in 2016 werd echtgenoot Donald Trump zelf door tenminste 13 vrouwen beschuldigd van seksuele intimidatie. Melania reageerde toen ook dat "elke beschuldiging moet behandeld worden in een rechtszaal" en dat "beschuldigen zonder bewijzen oneerlijk is en schade berokkent". 

In een ander vrijgegeven fragment stelt Melania dan weer dat ze "de meest gepeste mens ter wereld is". "Of toch een van de meest gepeste mensen ter wereld. Als je kijkt naar wat mensen over me vertellen." 

"Gedurfde en moeilijke vragen"

ABC belooft voor het interview "gedurfde en moeilijke vragen" (zonder vooraf gemaakte afspraken) aan de first lady. "Je bent niet de eerste first lady die te maken krijgt met de vermeende ontrouw van haar man. Heeft dit jouw huwelijk onder druk gezet", vraagt journalist Llamas onomwonden in de geloste trailer. Ook naar de omstreden "I don't care"-jas die ze droeg bij haar bezoek aan een opvangcentrum wordt gepolst. En wat is eigenlijk het grootste misverstand dat er over haar de ronde doet? 

Ze verkiezen politiek boven het helpen van anderen

Over haar grootste ontgoocheling of frustratie sinds ze first lady is (januari 2017), is Melania alvast duidelijk. "Ik merk dat organisaties en stichtingen waarmee ik wil samenwerken dat weigeren voor de regering(-Trump). Ik voel dat ze politiek verkiezen boven het helpen van anderen", klinkt het.

Melania Trump bezocht vier Afrikaanse landen (Ghana, Kenia, Malawi en Egypte) op zes dagen tijd.